Möte. Ralph Dagher från klass 9D, Anders Österberg (S), Ann Linde (S) och Samira Owoade från 9C. Foto: Emma Löf Hagström

Skarpa frågor när utrikesministern besökte IES Kista

Det var ett stort uppbåd kring Internationella Engelska skolan i Kista häromveckan, när Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) besökte eleverna i klass 9 för att prata om demokrati, mänskliga rättigheter, utrikesministerrollen – och svara på elevernas många frågor.

  • Publicerad 13:30, 14 nov 2021

Demokrati, HBTQI-frågor, internationella relationer och samarbeten, konflikter och anekdoter.

När Ann Linde tog plats på scenen i aulan i Internationella Engelska Skolan i Kista var det första gången niorna samlats allihopa tillsammans sedan innan pandemin. Och engagemanget och ivern bland eleverna gick inte att ta miste på.

Utrikesministern berättade om hur hon själv blev engagerad i politiken som ung, och uttryckte oro för att demokratin går bakåt i världen.

– Det är nästan bara tio procent av världens befolkning som bor i riktiga demokratier, sa hon bland annat.

"Imponerad"

När eleverna, som enligt rektorn har ursprung från 40 olika nationaliteter, sedan fick ställa sina egna frågor märktes engagemanget och de olika internationella perspektiven tydligt.

"Hur kan utrikespolitiken påverkas av att två länder har två motsatta ideologier?". "Hur ser relationerna mellan Sverige och Ryssland ut i dag?". "Kommer Sverige någonsin involvera sig med Afghanistan?". "Hur arbetar du som utrikesminister för att göra något åt konflikten mellan Israel och Palestina?"

Efteråt var Ann Linde imponerad.

– Jag är ofta på skolor, men det är verkligen inte alltid som det känns som att folk lyssnar och att man får till ett samtal som i dag. De prickade in de frågor som är allra viktigast; demokrati och olika hot spots i världen. Jag är glatt överraskad, sa hon.

Kriminaliteten viktig

Samtalet fortsatte sedan med några få elever i ett avskilt rum tillsammans med riksdagsledamoten Anders Österberg (S). När Ann Linde frågade vilken fråga som engagerade dem mest just nu var svaret tydligt.

– Kriminalitet. Jag bor i Rinkeby, känt för att vara kriminellt, tyvärr. Och det är inte en hemlighet att det alltid kommer finnas folk som är kriminella, men jag tycker inte att folk engagerar sig tillräckligt, sa Samira Owoade, som går i 9C, och fortsatte:

– Jag brukar ställa mig själv frågan; varför ser vårt samhälle ut så här? Inte att det finns unga som är kriminella, utan vad det var som påverkade dem, fick dem att bli det. Det försöker jag fördjupa mig i.

Ann Linde höll med.

– Det är ett av Sveriges absolut största problem just nu; kriminaliteten och skjutningarna. Jag anser att alla måste hjälpa till, det räcker inte bara med fler poliser, det är hela samhället; barnomsorg, skola, fritidsgårdar – allting.

Hon tryckte även på vikten av att ha internationella samarbeten för att stoppa importen av till exempel vapen och droger till Sverige, och berättade att det är en stor del av hennes arbete som minister.

Ralph Dagher från 9D la till:

– Jag tycker att Sverige kan förbättra sig, det kommer knark och sådant från andra länder, det är ju i droghandeln som mycket av konflikterna grundas, sa han.

Efteråt var eleverna nöjda.

– De säger att man ska uppleva så många saker som möjligt som stärker en inför vuxenlivet, och det här var definitivt en sådan erfarenhet, sa Samira Owoade.

Internationella Engelska Skolan Kista

Internationella Engelska Skolan Kista har ungefär 930 elver i årskurserna 4-9, med fem parallellklasser i varje årskurs.

Ungefär hälften av ämnena lärs ut på svenska och hälften på engelska.