På ett år har priserna på livsmedel ökat med 16 procent i Sverige, enligt siffror från SCB.

Därför har kreativitet och flexibilitet blivit arbetsmetoder i Söderholmsskolans kök för att se till att skolmaten behåller samma kvalitet. Skolan ser över priser på råvaror och väljer ut det med bra pris eller liknande nivå som tidigare.

– Våra elever ska inte behöva märka av detta. Personalen i köket är otroligt duktig på att komponera goda och näringsriktiga måltider oavsett om proteinet består av nötkött, kyckling eller linser, säger Linda Lundell som ansvarar för skolans ekonomi och köket.

Skolan följer regelbundet upp budgeten och har nu tagit höjd för att matkostnaderna kommer bli högre än beräknat i år. Nötkött har minskat på skolans meny och mer vegetarisk mat serveras.

Huvudkocken Letticia Dixon berättar att man tidigare kunde planera flera veckor framåt, nu får man vara mer flexibel med att justera menyn efter priserna.

Beredda på 2023

Det var under augusti som ledningen började beräkna matpriserna eftersom ingen hade räknat med denna höjning i budgeten när 2022 började. Inför 2023 kommer skolan ta höjd för ökade matpriser i budgetberäkningen.

– Något vi inte kommer förändra är vårt fokus på att maten alltid ska vara god och att stunden i matsalen ska vara trevlig för alla våra matgäster, stora som små.

Återbruket har blivit allt populärare

Återbruket i Skärholmen har funnits i ett och ett halvt år och har fått ett stort uppsving i besökarantal sedan inflationen började öka kraftigt. Porslin och leksaker är två storsäljare.

Förmiddagsrushen på Återbruket i Skärholmen har precis lagt sig, men det är fortfarande en grupp människor kvar.

Plats och personalchefen Pablo Cerna berättar att besökarna har ökat sedan inflationen. Tidigare hade dem mellan 200–240 besökare varje dag.

– Nu får vi in minst 300 per dag. Efter inflationen får in mer ungdomar.

Ung verksamhet

Karin Sundin är teknisk utredare på Stockholm vatten och avfall som står bakom Återbruket. Enligt henne kan det höga besöksantalet också bero på människor börjat hitta dit, eftersom de bara funnits sedan 2021. Det öppnade även under pandemin vilket kan ha påverkat besöksantalet.