Extrainsaster har införts för att ta hand om nedskräpningen av parkerna.

– Vi tömmer papperskorgarna oftare och jobbar även på helgerna, säger Kent Karlsson, samordnare parkdriften, Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Det fina vädret, men även pandemin ligger bakom.

– Folk är hemma och ute mer på grund av pandemin. Dessutom har många studentfester varit i parkerna i år. Vi såg att det drog iväg i mitten av maj, säger han och fortsätter:

– Det är framförallt skräpigt runt där folk grillar och nu grillar man också på platser där det inte finns grillar. Vissa bara lämnar skräpet och går. Men en del är schyssta och ställer rester samlat i påsar bredvid sopkorgarna

Klagomålen har minskat

I Vårberg är det värst.

– Där har vi en bil varje dag som plockar skräp. De andra ställena runtom i Skärholmen räcker det med två gånger i veckan.

Klagomålen har minskat rejält sedan de ökade städinsatserna.

– Vi började jobba extra för att undvika klagomålen och nu senaste helgen hade vi bara två klagomål. I maj kunde vi ha 30-35 klagomål på en helg, säger Kent Karlsson.

Lite skräp kan uppfattas som mycket

Samtidigt säger Irma Ortega, samordnare stadsmiljö på Skärholmens stadsdelsförvaltning, att så många tömningar av skräpkorgar är ett tecken på att majoriteten gör rätt och slänger skräpet där det ska vara. 

– Det är en minoritet som slänger på marken och det räcker med några skräpföremål på marken för att en plats ska uppfattas som skräpig, säger hon.

Se upp för nålar

Det hittas också en hel del kanyler, även där barn leker.

– Vi hittar de titt som tätt utanför busstorget i backen ner mot IKEA på Huddingesidan. Även på Äspholmsterrrassen, ovanför centrum. På båda de ställena städar vi på tisdagar och fredagar. Vi kan hitta 7-8 nålar på ett ställe varannan vecka, säger Kent Karlsson.

Han tycker ändå att det har lugnat ner sig med nålarna.

– Polisen och ordningsvakterna gör ett bra jobb.

Feriearbetarna hjälper till

De fyra fastanställda har nu också hjälp av två säsongsanställda och 108 ferieungdomar, vars främsta uppgift är att plocka skräp.

– Förutom att plocka skräp så är det flera 100 hektar som ska tas om hand. Gräs ska klippas och utemöbler ska lagas. Det är ett jättestort tryck på lekplatser och bad, vilket är jättekul att folk använder allt som finns, säger Irma Ortega.