Östra Sjukhuset

För några familjer spenderas hela december på barnsjukhuset i Göteborg. Då kan allt det som är härligt med julen lätt glömmas i oro och ängslan. Därför har Insamlingsstiftelsen för Drottnings Silvias barnsjukhus engagerat sig i att bringa julstämningen till barnen, och familjerna.

Medan snön yrde utanför sjukhuset samlades ett 20-tal volontärer för att börja utsmycka den inglasade innerträdgården som kom till under 2021.

Verksamhetsledare för stiftelsen, och en av drivkrafterna bakom initiativet, är Lisa Tisell. Tillsammans med sina kollegor har de år för år utvecklat och förbättrat julpyntet för att skapa så mycket julstämning som möjligt.

– Exempelvis har vi tagit hit omkring 20 granar, den största är fem meter hög. Sen sätter vi upp några granar där vi lämnar en påse med julpynt för barnen att klä dem med. Det blir en rolig grej som hör till julen säger Lisa.

Allt från granar till lysande snögubbar tar plats i lokalen som tillkom under 2021. Med hjälp av ett gäng spelare från IFK Göteborg, personal hos företaget Tamro och många fler volontärer plockas pyntet upp och placeras ut.

Allt från granar till lysande snögubbar tar plats i lokalen som tillkom under 2021. Med hjälp av ett gäng spelare från IFK Göteborg, personal hos företaget Tamro och många fler volontärer plockas pyntet upp och placeras ut.

Dino Soldin

Bland de gröna växterna i innerträdgården gömmer det sig redan några lysande julfigurer av olika karaktär, medan julgranar monteras och stjärnor sätts upp. Runt om står det stora kartonger fyllda av pynt.

– Vi tycker att det är fantastiskt att få komma in med lite ljus i mörkret. Det kan vara jobbigt att komma och besöka sjukhuset, och då tänker vi att det kan underlätta lite att till exempel en lysande ren-familj står vid entrén och välkomnar en. Det betyder mycket att vi kan göra de här småsakerna som kan avleda barnen från det jobbiga.  

Några volontärer som tagit sig till sjukhuset för att erbjuda sin hjälp är Ulla Sahlman och Kerstin Uddenberg. Tillsammans monterar de ihop ett gäng polkagrisar som kommer att placeras ut i den inglasade utomhusmiljön.

– Såna här grejer har man ju inte hemma precis så det är roligt att få hålla på med. Och att få vara med och göra något fint, säger Ulla.

Väninna Kerstin instämmer helt.  

– Det känns gott att få vara med och förmedla lite värme till familjerna.

Vidare under december månad ser stiftelsen också till att barnen får besök av både tomten och årets lucia för att förgylla högtiden på sjukhuset.

– Vi gör det här extra som sjukhuset inte har tid och möjlighet att göra, och detta är bara en av många insatser, påminner Lisa Tisell.