Unga killar som hänger i centrum har länge varit ett problem för företagarna, berättar Omid Rezai.

– De är här och tar droger och sparkar på våra skyltar, och säger vi till dem så blir det ännu värre, säger han.

Blev hotfull

Det var precis så det blev i förra veckan. Mitt på eftermiddagen kom en ung kille in och började, utan att säga ett ord, plocka med sig munskydd från salongens skyltfönster.

– När jag sa till honom blev han hotfull och puttade mig. Jag ringde polisen och då gick han iväg.

Kastade stenar

Efter det var Omid övertygad om att något skulle hända under kvällen eller natten, så han bestämde sig för att sova i salongen. Och mycket riktigt – strax före klockan 23 kom två killar springande och kastade stora stenar på rutan och slog mot något som liknade en kofot.

– Jag sprang upp och såg när de försvann bort, och sedan gjorde jag en kompletterande polisanmälan, säger Omid.

Är du rädd för att bli utsatt igen?

– Nej, jag är inte rädd. Det här måste ta slut. Pizzerian här intill har också drabbats flera gånger. För två veckor sedan sa de till några killar som rökte på uteserveringen, och på kvällen krossades deras fönster. Nästan alla butiksägare här har problem med ungdomar.

Äldre otrygga

Dessutom är det inte bara företagarna som drabbas utan även många som bor i Edsberg känner sig otrygga, berättar Omid.

– Här bor många äldre och jag vet att många av dem inte vågar gå ut efter klockan 15. Nyligen var jag ute och gick i området på kvällen och alla jag mötte blev rädda för mig fast jag var noga med att hälsa glatt och tydligt.

Nöjd med polisen

Omid skulle vilja ha kameraövervakning i centrum och även mer närvaro av poliser och vakter.

– Poliserna jag har pratat med har varit hjälpsamma och bra, problemet är bara att det tar över 15 minuter innan de kommer hit. Här om dagen såg jag en beväpnad kille på moppe och ringde direkt. Polisen kom efter 20 minuter, då var ju killen inte kvar, säger han.

I polisens fokus

Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna, berättar att Edsberg är ett av de områden i kommunen som polisen har mest fokus på.

– Vi har veckovisa möten med kommunen och går igenom händelser som kan ha skapat otrygghet. Det finns en problematik med att ungdomar samlas och näringsidkarna blir utsatta, säger han.

Vuxna skapar trygghet

Polisen försöker komma till rätta med problemet, bland annat genom att bygga relationer. Här kan även Edsbergsborna själva bidra, menar Johan Lundgren.

– Närvaron av vanliga vuxna som en naturlig del i den offentliga miljön skapar trygghet. En annan viktig sak är att invånarna kontaktar oss och vågar berätta om de utsätts för brott, och att de vågar vittna, säger han.

Vill ha galler

Om Omid är nöjd med polisens insatser så finns det en hel del övrigt att önska när det gäller hyresvärden Sollentunahem, anser han.

– Av dem får vi ingen större hjälp. Jag har till exempel önskat att få ha galler på utsidan av fönstret, som skydd, men de har sagt nej. De vill inte att det ska se ut som ett ghetto sa de, säger Omid.

"Beklagligt"

Sollentunahems tillförordnade vd Manfred Holmelin förstår att företagarna blir förtvivlade och försäkrar att Sollentunahem bara vill stötta dem ”på bästa sätt”.

– Företagarna som har etablerat sig där tillhandahåller en service till Edsbergsborna. Det är beklagligt att sådan här förstörelse sker. Vi pratar med företagarna varje vecka och har även möten med kommunen och polisen. Det här måste vi lösa tillsammans, säger han.