För att sjukvården ska fungera som den ska krävs det att lagren av blod hela tiden fylls på, eftersom det är en färskvara. Sjukvården i Region Uppsala har i skrivande stund särskilt stor brist på blodgruppen A+.

– Vi behöver få in A+ inom de närmsta två veckorna för att känna oss trygga inför julhelgen. Men alla blodgrupper behövs. Jag rekommenderar alla som har fått ett sms att passa på, säger Margaretha Östlund, presskontakt för blodgivning och biomedicinsk analytiker inom regionen.

Mest för den som redan är blodgivare

Regionen ser gärna att fler personer blir blodgivare, men för det akuta behovet vänder man sig nu till de personer som redan är godkända blodgivare. Det finns möjligheter att lämna blod på flera platser i länet. Den så kallade blodtrailern står exempelvis regelbundet utanför Coop i Enköping medan Blodbussen kommer till Gröna Dalens IP i Bålsta.

Margaretha Östlund vill understryka vilken stor betydelse alla blodgivare har för att sjukvården ska fungera. Hon berättar att Akademiska sjukhuset i Uppsala använder mellan 400 och 500 påsar blod varje vecka.

– Vi skulle inte kunna bedriva den sjukvården vi gör om det inte fanns blodgivare. Finns det inget blod på lager kan det gå illa. Vi behöver dem, säger hon.