I augusti beslutade kommunstyrelsen att utreda om kameraövervakningen ska byggas ut till att finnas på alla kommunala förskolor, grundskolor och fritidsgårdar.

Nu är utredningen klar. Förslaget är att ansöka om och sätta upp kameror vid sju skolor. Om det blir verklighet skulle alla kommunala grundskolor ha kameraövervakning. Förslaget är också att ytterligare två förskolor – Dalstugan och Njupkärr Galaxen – ska få kameror.

– Dessa två förskolor är utsatta för viss skadegörelse med nedskräpning och där det samtidigt är kopplat till ett visst ”häng", skriver Maj Ingels, säkerhetschef i kommunen.

Sätts på fasader

Kamerorna föreslås sättas upp vid fasader och övervaka 1–2 meter ut när skolan eller förskolan är stängd. De skulle vara kopplade till en larmcentral som kan skicka ut till exempel väktare.

https://www.mitti.se/nyheter/forslaget-utokad-kameraovervakning-i-skolor/repuhy!jXF0O7bqKHPcdntBYkX6Q/

Kameror är en av flera förebyggande åtgärder, poängteras det i utredningen. Syftet skulle enligt utredningen främst vara att förebygga brott, minska skadegörelsen och bidra till en ökad trygghet men också att upptäcka olyckor och brott snabbare för att minska skador.

Ett första politiskt ja

Förslaget möttes av första politiskt godkännande förra veckan när ett enigt kommunledningsutskott röstade igenom det.

– Det är en bra satsning dels för att öka tryggheten för vara barn och unga och dels för att skydda kommunens egendom, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande och lägger till att ett par skolor utan kameror har blivit utsatta för glaskross i höst.

Skulle kosta 3 miljoner

Frågan avgörs senare av kommunstyrelsen. Kommunen räknar med att investeringen skulle kosta 3,2 miljoner. Till den summan kommer också årliga kostnader på närmare 2,5 miljoner för bland annat så kallad drift- och systemförvaltning.

Om politikerna ger grönt ljus är nästa steg att kommunen ska lämna in en ansökan hos Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen).