Kunskapens hus i Märsta. Foto: Jens Kassnert

Sju miljoner för att lindra pandemieffekter

Sigtuna kommun får, precis som alla andra kommuner i Sverige pengar från statsbidraget ”Skolmiljarden”. För Sigtunas del handlar det om drygt sju och en halv miljoner kronor.

  • Publicerad 16:59, 6 apr 2022

Samtliga kommuner får ta del av stadsbidraget ”Skolmiljarden. Ett bidrag som ska bidra till att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin. För Sigtunas del får kommunen lite drygt sju och en halv miljon kronor.

– Det här är ett välbehövligt tillskott som vi kommer att använda för att lindra pandemins negativa effekter för våra barn och unga i kommunen, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Efter att kommunen har fördelat pengarna hamnar störst summa i barn- och ungdomsnämnden. De tilldelas nästan sex miljoner kronor. De ska lyfta elever som på grund av pandemin hamnat efter i skolarbetet. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får resterande del.

– Fokus kommer att vara på en förstärkning till skolor med högstadium eftersom vi vill intensifiera arbetet med måluppfyllelse för våra avgångselever. Det gäller framförallt för de elever som behöver olika former av stöd, men även för många andra elever som i och med pandemin inte kunnat nå sin fulla potential, säger Pernilla Bergqvist.

Skolorna i kommunen behöver inte själva ansöka om att få ta del av pengarna utan de portioneras ut till kommunala och fristående skolor utifrån antalet inskrivna elever som är folkbokförda i Sigtuna kommun.

Detta ska pengarna användas till:

Förstärkning till skolor med högstadium för att intensifiera arbetet med måluppfyllelse för våra avgångselever.

Utökad lov- och simskola under sportlov, påsklov och sommarlov.

Förstärkt undervisning i ämnen som varit särskilt drabbade.

Ökad läxhjälp och extra undervisning riktad till elever som befaras inte nå målen.

Kostnader för timvikarier utifrån ökad sjukfrånvaro.

Källa: Sigtuna kommun

Visa merVisa mindre

Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Foto: Pressbild

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30