Samtliga kommuner får ta del av stadsbidraget ”Skolmiljarden. Ett bidrag som ska bidra till att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin. För Sigtunas del får kommunen lite drygt sju och en halv miljon kronor.

– Det här är ett välbehövligt tillskott som vi kommer att använda för att lindra pandemins negativa effekter för våra barn och unga i kommunen, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Efter att kommunen har fördelat pengarna hamnar störst summa i barn- och ungdomsnämnden. De tilldelas nästan sex miljoner kronor. De ska lyfta elever som på grund av pandemin hamnat efter i skolarbetet. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får resterande del.

– Fokus kommer att vara på en förstärkning till skolor med högstadium eftersom vi vill intensifiera arbetet med måluppfyllelse för våra avgångselever. Det gäller framförallt för de elever som behöver olika former av stöd, men även för många andra elever som i och med pandemin inte kunnat nå sin fulla potential, säger Pernilla Bergqvist.

Skolorna i kommunen behöver inte själva ansöka om att få ta del av pengarna utan de portioneras ut till kommunala och fristående skolor utifrån antalet inskrivna elever som är folkbokförda i Sigtuna kommun.