Om några veckor är det dags. Den 13 mars avgörs SM Unga Bagare i Göteborg. Finalisterna, som under fem timmar ska skapa bakverk i fem olika kategorier, kämpar utöver SM-titeln även om en plats i det svenska juniorbagarlandslaget.

En av dem är 22-åriga Ebba Tikas från Upplands Väsby. Med en kavlad bulle av croissantdeg med lemon curd, blåbärsmaräng, krasse och blommor av citron charmade hon bedömarna.

– Det kändes helt sjukt. Jag trodde aldrig att jag skulle ta mig till finalen, jag är ju inte ens utbildad bagare, säger hon.

Intresset började redan när hon som liten fick vara med gammelmormor och baka – och mamma Lotta tog vid.

– När mamma stod i köket och bakade fick jag och min bror stå på pallar med kuddar som stöd för att kunna vara med.

Men i gymnasiet valde hon natur på Rudbeck i Sollentuna – och vägen in i bagerivärlden gick i stället via ett jobb i bageriet på Ica under de sista månaderna före studenten. Sedan ett drygt år jobbar hon som bagare på Bullar och Bröd i Stockholm.

– Mycket har jag lärt mig själv, jag har kollat på videor och läst böcker. Man känner och drar i degen, det gäller att ha känsla. Men självklart har jag också lärt mig av chefer och kollegor.

Övar flera timmar om dagen

Tiden inför finalen ägnar hon åt att öva – men är ändå "jättenervös".

– Jag stannar varje dag efter jobbet och tränar 2-4 timmar. Jag vill få till utseendet på bröd och bullar exakt som de vill.

Esset i rockärmen till finalen – inspirerad av morfar – är en smaksatt bulle med gin och tonic-influenser.

– Enbärskräm, lemon curd och ett äpple som legat i ginsockerlag som en blomma ovanpå. Den är så god.

Det är första gången Ebba tävlar i bageri.

– Det krävdes lite mod att söka, säger hon.

På tävlingsdagen ska hon på fem timmar baka 45, bullar, 45 croissanter, 45 frallor och tolv limpor – och ett skådebröd.

– Jag har gjort mallar till skådebröd – här gäller det att tänka kreativt.

Vill du jobba som bagare resten av livet?

– Just nu känns det så. Man kan skapa nästan vad som helst av mjöl och vatten.