Nöjd. Simon Gadelii får hålla på med det han gillar mest - gamla cyklar. Foto: Claudio Britos

Simon är Värmdös nya cykelmek

När Simon Gadelii blev arbetslös såg han chansen – att få jobba med cyklar. Nu driver han egen cykelverkstad i sin trädgård i Gustavsberg.

  • Publicerad 08:40, 29 okt 2020

Det började med ett samarbete med Våffelmakeriet i Gustavsberg i somras – få din cykel fixad medan du fikar, var konceptet. Det visade sig bli en succé.

– Efter det började folk höra av sig, de var överlyckliga. Många har saknat en cykelverkstad här i Gustavsberg, säger Simon Gadelii, som numera lagar Värmdöbornas cyklar.  

Idén väcktes när Simon blev arbetslös från sitt jobb i våras, där han sysslar med marknadsföring. Han har jobbat i cykelaffär tidigare ”men det var för jättemånga år sen” säger han och intresset för cyklar har alltid funnits.

– Jag älskar att cykla! Jag cyklar på fritiden och jag ville göra något med cyklar, och jobba med händerna. Så jag lade lite tid på att ta tag i min dröm.

– Då tänkte jag inte att det skulle bli en verksamhet med riktig verkstad och så, men nu verkar det vara så stort intresse att jag kanske ska fundera på det, säger han.

Mekar i trädgården

Än så länge håller han till utomhus i sin trädgård i Gustavsberg. Corona har bidragit till den stora efterfrågan, enligt Simon.

– Många har tagit fram sina gamla cyklar på grund av pandemin. Kan jag bidra till att få fler att vilja cykla här ute på Värmdö, är jag glad för det.

Rollen som cykelmekaniker kombineras med att vara delvis föräldraledig och arbetssökande.

– Ha ha ja, jag har att göra. Jag hinner med cirka två kunder i veckan, det är mest punka och däckbyte. Det är helt och hållet en hobbyverksamhet just nu.

Simon Gadelii nås via sin Facebook-sida, Simons cykelmek.

Hemma-jobb. Markplätten utanför hans ytterdörr i Gustavsberg fungerar än så länge som verkstad. Foto: Claudio Britos

Många punkor. "Det är mycket basic jobb, som att byta däck och laga punkteringar" säger Simon Gadelii. Foto: Claudio Britos

Många punkor. "Det är mycket basic jobb, som att byta däck och laga punkteringar" säger Simon Gadelii. Foto: Claudio Britos

Många rotar fram sin gamla hoj i coronatider

Cyklingen ökar, av olika skäl. Ett är förstås corona, säger Jonas Ljungblad på Velo & Oxygen i Sickla. Här delar han med sig av sina vinter-cyklar-tips.

Jonas Ljungblad, butikschef på Velo & Oxygen, som säljer och servar cyklar i Nacka, märker också att många rotar fram sina gamla cyklar som stått bortglömda i flera år.

– De kan ha stått i källaren i 10-15 år och nu vill man ha den fixad. Sedan märker vi också att fler köper nya cyklar på grund av pandemin, säger han.

– Corona kommer definitivt få folk att fortsätta - eller börja - cykla mer. När man märker att det faktiskt går lika snabbt, eller snabbare, att ta sig de där sex-sju kilometrarna på cykel som med buss eller bil. Då känns det värt att ta fram cykeln.

Han ser att vinterpendlandet på cykel ökar varje år.

– Elcykeln är ett bra alternativ för den som vill börja cykla mer, men inte nödvändigtvis måste ha träning samtidigt och komma fram till jobbet helt slutkörd och svettig. Men ändå vill slippa trängas på bussar och i bilköer, säger Jonas Ljungblad.

Cykelkunnig. Jonas Ljungblad, butikschef på Velo & Oxygen i Sickla. Foto: Velo & Oxygen

Jonas tips för vintercykling

Bra kläder som står emot kyla, vind och vatten

Varma handskar och skor med bra grepp ”fötter och händer är det första du fryser om”

Bra belysning på cykeln och reflexer på dig själv ”det ska vara fast sken på framlyktan”, ”du behöver synas men också kunna se vägen framför dig”

Bra hjälm (förstås)

Gärna vinterdäck, beror på var du cyklar "kan lätt bli halt på morgonen"

Visa merVisa mindre