Johan Duvdahl (C), lokalpolitiker i Bromma, har sin uppfattning klar.

– Medborgarförslag är en bra möjlighet som finns, tittar man till exempel på Sollentuna kommun som ligger granne med oss där har man inte möjligheten alls att komma in med inspel till politiken på det här sättet.

I Stockholms stad, och då förstås i Bromma, finns möjlighet att lämna medborgarförslag.

En som har skrivit ett medborgarförslag är Silvana Badini i Annedal, om ett övergångsställe i sitt närområde.

Platsen där Silvana Badini föreslår ett övergångsställe ligger i korsningen Pellepennans gata – Dartanjangs gata i Annedal.

Platsen där Silvana Badini föreslår ett övergångsställe ligger i korsningen Pellepennans gata – Dartanjangs gata i Annedal.

Anders Gustafsson

Silvana Badini vill ha ett övergångsställe i korsningen Pellepennans gata – Dartanjangs gata i Annedal.

– Anledningen är att man måste gå över en trafikerad gata för att komma till en park på andra sidan gatan där det ligger två förskolor, säger Silvana, och fortsätter:

– Ska man ta sig över gatan på ett säkert sätt måste man gå runt för att komma till ett annat övergångsställe, en omväg, så det blir att man genar i stället. Jag tänker på mina egna barn och andra barn som rör sig till den här parken, där det också ligger en nybyggd cykelpark, att folk går över där, då vore det bra om det var ett övergångsställe, det skulle vara säkrare. Vi går själva över där varje dag.

En annan brommabo föreslår en bastu på Ängbybadet, för att göra badet attraktivt även vintertid.

En annan brommabo föreslår en bastu på Ängbybadet, för att göra badet attraktivt även vintertid.

Stefan Källstigen

Vill ha bastu på badet

Ett annat medborgarförslag som är på gång att behandlas av Bromma stadsdelsnämnd handlar om att anordna en bastu på Ängbybadet.

Chanserna att de här två förslagen går igenom?

– Övergångsställen är egentligen inte en stadsdelsnämndsfråga utan den kommer förmodligen att skickas vidare till trafiknämnden men det är absolut något jag kan tänka mig går igenom. När det gäller bastun är det kanske mer en kostnadsfråga men det tror jag absolut går igenom, så jag har en förhoppning att de går igenom båda två, säger Johan Duvdahl.

Johan Duvdahl (C), lokalpolitiker i Bromma.

Johan Duvdahl (C), lokalpolitiker i Bromma.

Per Englund

Hur många medborgarförslag går igenom?

– Vissa går igenom, vissa går inte igenom, sedan är det svårt att säga varför vissa saker går igenom och andra saker inte. Det mest logiska svaret hade varit att säga att det som kostar väldigt mycket pengar går inte igenom kontra att allt billigt går igenom men det tycker jag inte stämmer. De flesta medborgarförslag är kanske inte en så stor kostnadsfråga utan brukar vara mer justeringar i marginalen i någon fråga. 

Vad har du för förhoppning?

– Ja, att det blir ett övergångsställe, varför inte, det är bara att måla några streck och sätta upp en skylt, säger Silvana Badini.