I dagsläget har ukrainare som lyder under massflyktsdirektivet inte rätt till sfi, vilket gör det svårt för många att komma in på arbetsmarknaden. I 39 kommuner i landet har man tagit beslutet att själva bekosta språkundevisning genom sfi.

I Stockholm har debatten gått varm mellan majoriteten och oppositionen, där majoriteten valt att inte erbjuda sfi så länge staten inte ändrar förordningen och skjuter till pengar. Oppositionen å sin sida har tyckt att det varit läge att strunta i statsbidragen och köra, för att fixa finansieringen i efterhand.

Nya möjligheter

Nu har regeringen meddelat att man ändrar förordningen och skjuter till 100 miljoner i vårändringsbudgeten från och med andra halvåret av 2023. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) säger att de är glada över beskedet.

– Vi återkommer så fort ansökan öppnat.

Liberalernas oppositionsborgarråd Jan Jönsson ställer sig frågande till varför man inte sätter igång med en gång.

– När vi nu vet att pengarna kommer, varför ska rika Stockholms kommun vänta? För mig är det helt obegripligt. Det här är människor som inte överlever på de 71 kronor om dagen som de får. De behöver lära sig svenska för att kunna försörja sig.

Tufft läge

Dessutom, menar han, kommer staden ändå få stå för den största kostnaden själv. Statsbidraget kommer inte täcka allt, vilket gör det än mer obegripligt att vänta.

Det här är kritik som Karin Wanngård avfärdar.

– Vi befinner oss i ett tufft ekonomiskt läge där hårda prioriteringar är nödvändiga. Vi kan inte ha en ordning där kommuner ska ta över något som i grunden är statens ansvar.