Sju damer i åldrarna 80 till 92 år, boende vid Rosenlundsgatan, har gjort ett textilcollage som valts ut till Liljevalchs Vårsalong 2021.

Det var egentligen inte planen. Det började som ett nytt sätt att umgås, berättar Ingrid Hansén, som tog initiativ till projektet.

– Vi har en samlingslokal i huset där vi brukar ses, och jag ville hitta ett sätt att umgås där vi inte bara drack kaffe, säger hon.

Utgick från barndomsminnen

Förra våren satte Ingrid igång ett projekt där seniorerna tillsammans skulle sy lapptäcken. Innan pensionen var Ingrid lärare, vilket var en fördel när hon skulle styra upp arbetet.

– Om jag kan få sjuåringar att jobba tillsammans, kan jag nog få 80-åringar att göra detsamma.

Vem som helst fick vara med i lappandet, och alla fick göra sina egna rutor utifrån temat barndomsminnen.

– Det var vansinnigt kul att göra. Det gav oss också samtalsunderlag, och det har skapat många fina möten, säger Ingrid.

Inspirerat collage

Nästa projekt blev ett textilcollage, inspirerat av 1800-talskonstnären Josabeth Sjöberg, känd för målningar föreställande rum hon själv bott i på Södermalm.

– I hennes målningar finns många ensamboende kvinnor på Södermalm, berättar Ulla Smith Örn, som varit med och gjort collaget.

– Utifrån det diskuterade vi hur det var att vara gammal kvinna förr, jämfört med idag. Och vi är nog tacksamma att vi lever nu, säger Ingrid.

Den målning de valde att utgå från föreställer ett kafferep på Borgerskapets enkehus. Ulla scannade in målningen och skrev ut figurerna i rätt skala. Så började det att sys.

Valdes bland 4000

När de satte igång med collaget fanns ingen tanke på att verket skulle ställas ut. Men en av damerna föreslog att de skulle anmäla det till Liljevalchs vårsalong.

Anmälan skickades in, och så kom sedan samtalet från konsthallen. Av 4000 ansökningar hade 158 konstnärer valts ut. Collaget, som signerats Svärdets seniorer efter kvarteret damerna bor i, hade tagits ut till Vårsalongen.

– Det var verkligen överraskande. Och det var väl på tiden, kan man säga, säger Ingrid Hansén, som är 92 år fyllda.

– Jag har många konstnärer i familjen, de blev nog förundrade att deras gamla farmor kom med i Vårsalongen, men inte de.

Ställs ut i april

Vårsalongen 2021 skulle ha slagit upp portarna i januari, men har skjutits upp till april. Då kommer textilcollaget att hänga på Liljevalchs.

Ingrid och Ulla är stolta över konstverket, men mest nöjda verkar de vara över de nya bekantskaper som växt fram under skapandets gång.

– Det är lätt att isolera sig när man bor som vi gör, men det här har skapat många kamratskaper, säger Ingrid.

– Det är fint att få nya vänner så här sent i livet. Som man dessutom kan jobba ihop med, säger Ulla.