Maratonloppet för bagarna börjar på måndag, när degarna sätts.

– Den första kommer in redan nio på kvällen och sen håller vi på fram till klockan 19 dagen efter, säger Olof Jönsson, delägare i Stenugnsbageriet. Det är ett 24-timmarsrace och man får räkna med pass på mellan 10 och 14 timmar. Det är en dag som heter duga.

Så här års är de gräddiga bakverken en viktig del av bageriernas inkomster.

– Ja, det är inget att snacka om. Semlor är en jättegrej och går inte att jämföra med något annat bakverk. En dålig dag med snöstorm då ingen vill gå ut säljer vi 100 semlor och en bra dag 500. Bakelser säljer vi mellan 20 och 30 en bra dag. Så en dålig måndag för semlor är ändå mycket bättre än en bra dag för bakelser.

På senare år har det kommit fram mängder med varianter. Det säljs blåbärs-, citron- och saffranssemlor liksom semmelwraps och semmelsmoothies.

Filippa Settergren, Cecilia Gjersvold och Alice Wiberg kommer att ha mycket att göra på Stenugnsbaegeriet den 13 februari. Då är det rusning efter semlor.

Filippa Settergren, Cecilia Gjersvold och Alice Wiberg kommer att ha mycket att göra på Stenugnsbaegeriet den 13 februari. Då är det rusning efter semlor.

Johannes Äng

– Vi har gjort det något år, men klassiska semlor har blivit lite av vårt signum, säger Olof Jönsson. I går kom det två damer som åkt ut från innerstan för att beställa semlor, andra har kommit från söderort. Om man får vara kaxig skulle jag säga att vi har en jävligt bra semla och då behöver vi inte slå knut på oss själva. För vår del har vi fullt upp med vår tolkning av den klassiska.

Förr höll man hårt på att semlor inte fick förekomma innan fettisdagen. Många har säkert hört talas om bageriet som fick böter 1952 för att ha börjat försäljningen redan i januari.

Endast semlor med klassiskt utseende i disken. Men de är ändå uppdaterade: de översta är vaniljsemlor och de under är strösslade med grovhackad mandel.

Endast semlor med klassiskt utseende i disken. Men de är ändå uppdaterade: de översta är vaniljsemlor och de under är strösslade med grovhackad mandel.

Johannes Äng

I dag är det normalt att börja säsongen tidigt och på Stenugnsbageriet startar säsongen efter nyår. Försäljningen ligger på topp veckorna innan fettisdagen.

Sedan minskar vårt semmelsug avsevärt.

– Det är bra för oss ju senare fettisdagen är, för folk slutar köpa dem sedan. Vi håller på fram till påsk. Är påsken sen är det inte särskilt mycket de sista veckorna. Är den tidig, som i år, säljer vi bra med semlor hela vägen fram till påsk.