P-förbud. "Det är ingen big deal på det sättet, snarare onödigt och en form av myndighetsöversitteri", säger Sebastian Hooshidar om skylten. Foto: Stefan Källstigen

Sebastian tar strid mot "sopigt" p-förbud

Sopbilen måste fram. Då går boende på Tulegatan miste om parkeringsplatser på morgnarna. Onödigt, tycker Sebastian Hooshidar som har försökt väcka opinion i ärendet. Frågan är hur man gör det i Sundbyberg?

  • Publicerad 10:31, 2 maj 2022

Utanför hans hem står den: skylten som indikerar parkeringsförbud vardagar mellan klockan 06 och 10. En bit bort på sträckan har ytterligare två skyltar satts upp.

Så var det inte förr, konstaterar Sebastian Hooshidar. Då kunde bilen stå här i princip dygnet runt.

– Nästan varje morgon ser man gula lappar på stackare som har missat förbudet, säger Sebastian.

Föreslår annan plats

Enligt staden har skyltarna satts upp för att Sundbyberg avfall och vatten (Savab) behöver utrymmet två dagar i veckan.

– Utöver detta har vi skapat möjlighet för andra angöringsbehov på en utpekad plats både i dag och för framtida behov, säger trafikchefen Michael Stjärnekull.

Så många miljoner drar staden in på p-böter

Men Sebastian Hooshidar menar att sopbilen endast kommer hit en dag i veckan, på fredagar, vilket också styrks av sophämtaren Savab. Därför tycker Sebastian att ordningen gott kan återgå till den tidigare. Även då rådde p-förbud, men bara på fredagsnätterna under perioder då det är servicedagar. Nu kan man inte stå här någon vardagsnatt, för då riskerar man böter om inte bilen är flyttad före klockan 06.00.

Sebastian föreslår också att sopbilen kan använda en annan, ständigt tom sträcka på gatan.

– Där uppe är det konstant stoppförbud. Visst, de får gå 45 – 50 meter. Men det går.

Lastplats. Skylten som Sebastian Hooshidar vill ska väck. Foto: Stefan Källstigen

Staden prioriterar dock angöring högre än andra slags parkeringar, vilket var ett argument för att inrätta lastplatsen.

Området vid Tulegatan är inte tomt på parkeringsytor, bör tilläggas. Här och var står kärrorna parkerade helt tillåtet. Inte heller Sebastian verkar plågas av platsbrist.

– Jag har bott i stan förut och det här är rena lyxen i jämförelse.

Det hindrade inte honom från att kontakta staden angående p-förbudet. Av servicecentret blev han tipsad om att skicka in ett e-förslag.

Sagt och gjort. Förslaget om att ta bort det nya p-förbudet lades ut på stadens hemsida och lyckades skrapa ihop 14 röster från allmänheten – men 100 behövs för att staden ska ta upp frågan.

Inte meningen

Enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) är det inte meningen att den här typen av ärenden ska behandlas i form av e-förslag.

– Jag håller nog med medborgaren om att det blir svårt att bilda opinion här.

Så hur gör man i ärenden som inte berör så många?

– Beroende på vad man själv vill kan man alltid ringa eller mejla sektorscheferna, eller de styrande politikerna.

En smärre förändring blir det trots allt på Tulegatan. Några dagar efter intervjun med Sebastian får Mitt i veta att staden har lyssnat på synpunkterna. Av hänsyn till ”nattparkörerna” ska p-förbudet hädanefter gälla först från klockan 07.00.

– Det är väl åt rätt håll, om än bara någon sorts finjustering, tycker Sebastian själv.

E-förslag

Vid årsskiftet slopade staden det tidigare systemet med medborgarförslag. Sedan den 15 februari brukas i stället så kallade e-förslag.

Funktionen är till för konkreta förslag som man tror kan beröra många sundbybergare.

E-förslagen kan lämnas in via stadens e-tjänst, stadshusets reception, post samt e-post.

Förslagen publiceras på stadens hemsida. För att ett förslag ska behandlas av kommunfullmäktige krävs 100 röster från andra medborgare.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15