Snart är det slutsimmat i Huddingehallen. Simhallen, som stod klar 1971, har länge varit i behov av renovering och passerat bäst före-datum. Enligt den senaste tekniska undersökningen kan simhallen drivas i nuvarande skick fram till 2027.

Huddingehallen ska ersättas av en ny simhall, som även den ska ligga vid Kvarnbergsplan. Nuvarande simhall kommer att vara kvar under tiden som den nya byggs. Det kommer även att byggas en stor idrottsanläggning.

– Det blir en stor byggnad för både sim- och idrottsfunktioner med en gemensam entré, säger Albin Lindeskär, planarkitekt.

Den nya anläggningen ska byggas på ytan bakom Huddingegymnasiet och kommer att bli ett idrottscentrum som är 3,5 gånger så stort som Huddingehallen är i dag. Anläggningen ska innehålla både två fullstora hallar, varav en kan ska ha plats för en publik på 1 500 personer, en hall som är dedikerad för truppgymnastik, en för bågskytte och 8 multisalar som kan användas för bland annat skolidrott, kampsport och dans. Beskedet välkomnades av föreningslivet som länge påtalat hallbristen i kommunen.

Nu tar kommunen fram en ny detaljplan för sim- och idrottshallen.

Den nya Huddingehallen sett från Huddingevägen.

Den nya Huddingehallen sett från Huddingevägen.

Illustration: Sweco

Utegym och food trucks

Mellan nuvarande Huddingehallens huvudentré och Gymnasievägen föreslås ett öppet entrétorg. Här ska det finnas plats för köbildning vid evenemang och en yta för uppställning av exempelvis food trucks.

Även utemiljön runt omkring ska främja rörelse och därför anläggs en yta för utegym. Sittmöbler för "tonårshäng" och en boulebana anläggs sydväst om utegymmet för att uppmuntra till en blandning av åldersgrupper. Det ska också finnas en yta för gruppträning som exempelvis spinning eller dans utomhus.

I planförslaget finns två parkeringsalternativ. Det ena innebär att det byggs ett nytt parkeringshus i tre våningar intill Huddingehallens huvudentré. Det andra innebär att den höga byggnaden som finns vid Huddinge gymnasium omvandlas till parkering och bostäder. Totalt ska det bli ungefär 300–400 parkeringsplatser. 

– Anledningen till att vi möjliggör två parkeringslösningar är att vi precis håller på att starta i gång ett planprogram för hela området. Vi ska titta på hur hela gymnasieområdet kan utvecklas och hur vi bäst kan använda alla ytor, bland annat där Huddingehallen står idag. Parkeringen blir en del i det pusslet. Vi hoppas få in många bra synpunkter under samrådet och håller alla dörrar öppna, säger Albin Lindeskär. 

Vad finns det för utmaningar med det här bygget?

– Det är mycket som ska in på liten yta. Detaljplanen berör även en lågpunkt där det samlas mycket vatten vid skyfall och därför behövs en ny yta för skyfallshantering. Det är också grönytor som försvinner, vars värden behöver ersättas.

Nu är planerna ute på samråd och fram till den 25 februari har man möjlighet att tycka till om förslaget.

Flygvy över det planerade entrétorget.

Flygvy över det planerade entrétorget.

Illustration: Sweco