Förespråkar hemleverans. Wilhelm Eriksson, ordförande i SD Järfälla. Foto: Privat/Mostphotos

SD vill rädda Järfällas krogar med "hemkört"

Gör det möjligt att beställa hem alkohol tillsammans med mat. Det föreslår SD i Järfälla, som ett led i att stötta restaurangerna i pandemin.

  • Publicerad 13:10, 15 dec 2020

Alliansen skulle kunna ta till sig de poänger har vi lyft

I sitt förslag åberopar Sverigedemokraterna den del av alkohollagen som rör serveringstillstånd för cateringverksamhet för slutna sällskap.

Enligt SD:s tolkning av lagen finns ett utrymme för tillståndshavare att sälja alkohol i hemmet "till de Järfällabor som vill bidra till att vi även efter pandemin har ett livsstarkt restaurangliv".

Wilhelm Eriksson, SD:s ordförande i Järfälla och en av initiativtagarna, anser också att lösningen skulle kunna göras permanent.

– Så som den är skriven handlar den om pandemin, men den är inte skriven som att den rivs upp när pandemin är över, säger han.

På krogarna råder serveringstillstånd inom en tydligt avgränsad yta. Hur håller man koll på att alkohol som körs hem inte missbrukas?

– Det finns lagar och regler som säger att man inte ska sälja till minderåriga och kraftigt berusade personer. Eftersom det här sker vid överlämning till en person kan man fortfarande hålla det inom de ramarna.

Tror på Alliansen

I Stockholms län utmärker sig Nacka som den kommun där en liknande lösning redan är på plats, sedan i våras.

Vad gäller Järfälla framförde SD sitt förslag i socialnämnden den 3 december, där det bordlades. Wilhelm Eriksson är försiktigt positiv till att det ska bli grönt ljus för initiativet i slutändan.

– Jag tror i huvudsak att Alliansen skulle kunna ta till sig de poänger har vi lyft, säger han.

Därför får Stockholms krogar inte köra hem alkohol

Redan tillåtet i flera kommuner

Sedan tidigare har bland annat Nacka, Växjö och Malmö tillåtit så kallad "mikrocatering", som innebär att restauranger får sälja alkohol vid hemleveranser av mat.

Utkörningen möjliggörs genom serveringstillstånd för cateringverksamhet för slutna sällskap.

Tilltaget har dock kritiserats av flera länsstyrelser som anser att alkohollagen kräver att serveringspersonal ska vara på plats hela tiden som cateringserveringen pågår.

Visa merVisa mindre