Kritisk. Wilhelm Eriksson (SD) är kritiska till att de inte får hyra lokaler i skolan. Skolan menar å sina sida att de får bestämma över vilka de hyr ut till. Foto: Erik Lejdelin/Pressbild

SD kritiska mot att partiet portas från folkhögskolan

Sverigedemokraterna är kritiska mot att de blev nekade att hyra lokaler i Jakobsbergs folkhögskola. Skolan menar att de äger fastigheten och rätten att själva bestämma vilka de hyr ut till.

  • Publicerad 08:01, 13 jun 2021

När Sverigedemokraterna försökte boka en lokal på Jakobsbergs folkhögskola för att fira nationaldagen blev de nekade.

– Det här är ett riktat angrepp mot Sverigedemokraterna, säger Wilhelm Eriksson (SD), ordförande i Sverigedemokraterna i Järfälla.

Rektorn inte förvånad

Folkhögskolan själva blir inte förvånade när Mitt i Järfälla ringer och berättar om kritiken.

– Det låter som en utarbetad strategi från Sverigedemokraternas sida. Det är ingen hemlighet att partiet är emot folkbildningen i Sverige och nu vill de ha ytterligare ett argument, säger biträdande rektor Johan Wahlberg.

Varför nekar ni SD från att hyra?

 Vi är en ideell förening som själva äger rätten att bestämma till vem och i vilken omfattning vi hyr ut lokaler som vi själva äger. Vi hyr ut till företag, organisationer och enskilda som inte motverkar föreningens ändamål eller den verksamhet som vi upprätthåller.

Var går gränsen, skulle Moderaterna få hyra lokaler?

– Vi har aldrig fått frågan. Men det skulle jag absolut tro att de skulle få göra, säger Johan Wahlberg.

Han berättar att de har nekat flera olika organisationer, och även evenemang med alkohol inblandat.

Folkhögskolorna i Sverige finansieras av offentliga medel, främst från staten men också regionerna – i det här fallet får skolan drygt 2,2 miljoner av regionen årligen.

– Men vi får inga bidrag varken från stad eller kommun för att tillhandahålla våra lokaler till allmänheten. Om Sverigedemokraterna fick bestämma i riksdagen skulle de dra in allt stöd till folkbildningen.

SD om folkbildning

2020 la Tobias Andersson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och förbundsordförande i Ungsvenskarna SDU, en motion i riksdagen som syftade till att utreda konsekvenserna av att helt lägga ner folkhögskolorna. I motionen yrkade han även på att begränsa CSN-stödet för dem som går på folkhögskola.

Enligt Wilhelm Eriksson SD är reaktionen inte ett sätt att göra en politisk poäng.

– Inte alls. Vi ville bara hyra en lokal. Min åsikt är att om man tar emot skattepengar så ska den vara öppen för alla.

SD tar ju också emot skattepengar i form av partistöd, näst mest av alla partier. Skulle exempelvis Vänsterpartiet få boka er lokaler då?

– Nu fungerar ju partier på ett annat sätt, vi sysslar ju med åsikter. Det här är handlar om utbildningsverksamhet.

Varför skulle en ideell förening hyra ut sina lokaler till ett parti som inte stödjer deras verksamhet?

– Ja, å andra sidan hur ska de få mig att ändra åsikt i isåfall? Om de tror att de kan bete sig som enväldiga despoter och välja ut vilka människor som får komma och inte. Då cementerar det bara min bild att de är en relik från socialdemokratin som borde slängas på historiens soptipp.