Sverigedemokraterna i Haninge presenterade idén om ett fängelse eller häkte i en motion redan 2020, men fick då avslag i kommunfullmäktige. Nu vill Christian Lindefjärd, SD:s gruppledare i Haninge, lyfta frågan på nytt.

– Det är något som behövs. Det finns ett skriande behov på häkte- och fängelseplatser, det är akut brist. Det tar flera år att bygga, så vi vill väcka frågan nu, säger han.

Varför är just Haninge rätt plats för en anstalt?

– Det är nära till Södertörns tingsrätt och Stockholms tingsrätt. Det är också en stor kommun som tappar stora arbetsgivare som valt att lämna Jordbro industripark. En anstalt i den här storleken sysselsätter drygt 200 personer, plus de människor som kan jobba med att bygga den.

Men någon exakt plats för var SD vill se en anstalt byggas, det kan han inte svara på. Han tycker att det är något som Kriminalvården får utreda och komma fram till i så fall.

– Det är Kriminalvårdens beslut att bygga eller inte, men det vi vill är att kommunen uppvaktar Kriminalvården om detta. Man måste ligga på om man vill att det ska hända något, säger Christian Lindefjärd och tillägger:

– Vi har extremt långa häktningstider i Sverige, brottsoffer ska inte kunna träffa sin förövare på gatan bara för att det inte finns plats på anstalter. Då måste vi jobba aktivt för att få till det.

Kriminalvården: Hög beläggning

Kriminalvårdens pressekreterare Mikael Ringberger säger att de sällan kommenterar utspel från enskilda politiska partier. Däremot bekräftar regionchef Susanne Wedin att behovet för utbyggnad finns.

– Beläggningen på Kriminalvårdens anstalter och häkten är väldigt hög. Vi befinner oss mitt i ett intensivt arbete med att möta beläggningstrycket. Vi undersöker olika alternativ för att stärka häktesstrukturen i Storstockholm. Det är dock för tidigt att spekulera kring platsantal och att rikta in sig på en specifik geografisk placering, säger hon.