Scouterna fixar valborgskänslan hem till vardagsrummet

Det blir ingen valborgskase i år heller – men väl valborgskasse! Det är Sollentuna Södra Scoutkår som i stället för sitt traditionella valborgsfirande i Tegelhagen säljer take-away-valborg för avhämtning, med lotter, sockervadd, popcorn och annat som hör valborg till.

  • Publicerad 10:50, 21 apr 2021

– Förra året tvingades vi ställa in vårt valborgsfirande för första gången sedan 1954. Då trodde vi att det skulle vara som det brukar i år, men kring årsskiftet insåg vi att det inte skulle bli någon vanlig valborg i år heller, säger Axel Lekås som är med i Sollentuna Södra Scoutkårs valborgsgrupp.

I vanliga fall brinner en stor brasa på ”valborgsängen” nära scoutstugan Holken i Tegelhagen, och man anordnar lotterier, fyrverkerier och andra aktiviteter.

Missad intäkt

Valborgsfirandet är scoutkårens största inkomstkälla, och dessutom var det tråkigt att inte kunna fortsätta med den mångåriga valborgstraditionen i Tegelhagen.

– Så vi började fundera på vad vi kunde göra i stället, säger Axel Lekås när vi träffar honom och scoutkompisarna Nils Lindström, Judith Wollin och Albin Haglund i kårens andra fastighet, båthuset Skutan vid Edsviken.

I Skutan vid Edsviken. Nils Lindström, Axel Lekås, Albin Haglund och Judith Wollin. Foto: Tomas Stark

Lösningen blev att packa en valborgskasse med saker som hör valborg till, inklusive en länk till strimmad valborgsbrasa, körsång och digital porslinskrossning.

Klart för sockervadd

På så sätt får Sollentunaborna möjlighet att fira en klassisk valborg hemma i vardagsrummet på fredag i nästa vecka, och samtidigt hjälpa Sollentuna Södra Scoutkår att kunna bedriva sin barn- och ungdomsverksamhet i dessa tuffa pandemitider.

– Vi har en barnkasse och en vuxenkasse som säljs via vår hemsida. Där bokar man också en tid för hämtning, som med julgranarna, så det blir lite utspritt och ingen trängsel, säger Albin Haglund.

De senaste veckorna har scouterna lagt ner mycket tid på arbetet med valborgskassarna, för att försöka få till så mycket som möjligt av den vanliga valborgskänslan.

– Vi har rullat koner till sockervadden och sådant, och så har vi delat ut reklamblad för att få ut budskapet, säger Axel Lekås.

Scouterna i Sollentuna ökar trots pandemin

Så här funkar det

Valborgskassarna beställs via Sollentuna Södra Scoutkårs hemsida och du betalar med Swish.

Barnkasse kostar 100 kronor, vuxenkasse kostar 250 kronor.

Sedan hämtar du din valborgskasse den 30 april på den plats och tid du har valt när du beställde, antingen vid Holken på Skogstorpsvägen 372 eller vid Silverdals Blommor på Sollentunavägen 19.

Visa merVisa mindre

Vistelseförbud kan införas om för många samlas

Nyheter "Nu har vi möjligheten att stänga av om det behövs" Precis som i fjol ska hjärtan och popup-parker påminna Sollentunaborna om att hålla avstånd i sommar. Nytt för i år är att kommunen också kan införa vistelseförbud och stänga av platser om för många...tisdag 11/5 13:15

91 sexköpare gripna i Stockholm – på en vecka

Nyheter Stor insats mot människohandel Förra veckan greps och bötfälldes inte en. Och inte två. Utan 91 köpare av sexuella tjänster i Stockholm.tisdag 11/5 13:00