Det var när scoutgruppen pratade om dåligt och oacceptabelt beteende som scoutledaren fick höra talas om att flickor på ett par skolor utsätts för "slap ass october” – smällar i baken – av jämnåriga pojkar i skolan.

En deltagare i gruppen berättade dessutom att en främmande man hade slagit till henne på rumpan vid en busshållplats och refererat till att det var just "slap ass october”.

”Jag ser slap ass october och grab ass november som ett övergrepp mot de som utsätts för det, framförallt unga kvinnor”, skriver scoutledaren i sitt Facebook-inlägg.

I-pads som skydd för rumpan

Inlägget har gett upphov till många kommentarer och starka reaktioner.

Flera föräldrar skriver att de har pratat med sina barn och att de inte har hört talas om begreppen.

Men andra som har tagit upp det med sina barn kan bekräfta att begreppen existerar och är ett problem på deras barns skolor, bland annat en mamma med en 13-årig dotter: ”Hon & hennes klasskamrater har tydligen fått gå omkring med sina I-pads bakom sig för att skydda sig från att bli slagna i rumpan. Mailar rektorn nu!” skriver hon.

Scoutledaren berättar att han har skickat ett mejl till Kontaktcenter så att de kan skicka det vidare till utbildningsnämnden.

Flera föräldrar skriver i sina kommentarer att de har mejlat eller ska mejla till rektorerna på sina barns skolor.

"Ta i med hårdhandskarna"

Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) har nåtts av informationen, och hon tar den på största allvar.

– Givetvis är det här helt förkastligt och absolut inte acceptabelt beteende på våra skolgårdar. Sollentunas skolor har hela tiden arbetat med normer och värden enligt läroplanen. Dessutom har våra skolor en mycket effektiv plan mot kränkande behandling. Vi kommer ta i med hårdhandskarna mot vidriga beteenden som ”Slap Ass October” eller liknande i våra skolor, säger hon.

Magnus Gustavsson, biträdande rektor med ansvar för årskurs 7–9 på Helenelundsskolan, har inte hört talas om begreppen eller företeelsen. Men skolan kommer att ta tag i det eventuella problemet nu direkt efter höstlovet, förklarar han.

– Allra först ska jag prata med kuratorn och höra om det här är något som hon känner till, säger han.