TILLSAMMANS. Eldina Lindberg, Ledaren Rebecca Gessler, Axel Starkman och Alexander Sundvinsson Kastenfalk hjälps åt att vika storseglet. Foto: Klara B Orreteg

Scoutboom i Stockholm under pandemin

Skogen, havet, sjöarna och ängarna. Och gemenskapen. Scouternas recept för en lyckad aktivitet har lockat unga i decennier, och trenden håller i sig.

  • Publicerad 18:35, 21 maj 2022

Här får man vara vem som helst, och vara den man är.

Axel Starkman, Alexander Sundvinsson Kastenfalk, Eldina Lindberg och de andra kompisarna står i en ring utanför Drakarnas scoutstuga i Bromma.

Helt tysta håller de i varsin tändsticka. De skickar lågan till varandra för att slutligen tända stormlampan.

– Den brinner under hela mötet. Det är viktigt med en tydlig början, och ett tydligt slut. Speciellt för barn, säger Drakarnas ordförande Erik Järten.

ÄVENTYR. Erik Järten ser fram emot sommarens scoutläger. Foto: Klara B Orreteg

Rekordökning

Hit till stugan kommer barn och unga varje kväll för att lära sig att vika segel eller sy en påse till campingutrustningen. De lär sig att hjälpa varandra.

– Här får man vara vem som helst, och vara den man är. Vi har inga krav på att man ska bli bäst på något, säger Erik.

Kanske är det en av anledningarna till att Scouterna har ökat sitt medlemsantal för varje år, åtta år i rad.

Under pandemiåret 2020 var ökningen extra stor. Då fick Stockholms distrikt 730 nya medlemmar. Och Drakarnas scoutkår i Bromma var den kår i landet som ökade allra mest i antal medlemmar under 2021.

Erik Järten har varit scout sedan han gick i sexan. Då var det en kusin som drog med honom och han blev fast. Seglingen var en stor anledning, men kanske var det inte den som fick honom att stanna kvar i alla år.

– Det var nog gemenskapen. Och nu som ledare tycker jag det är så kul att få hjälpa grupperna och barnen att lära sig det där. Göra dem till lite bättre människor kanske.

KUNSKAP. Axel Starkman visar stolt upp sina märken som visar allt han lärt sig. Foto: Klara B Orreteg

Hjälpa varandra

Axel och Alexander övar på att vika ihop ett storsegel inne i ett av rummen. Det är inte helt lätt att få den tunga duken att hålla sig på plats. Det är en förutsättning att de hjälps åt för att det ska gå överhuvudtaget.

– Jag seglar jättemycket så därför är det roligt att vara med i scouterna. Men jag tycker också om att lära mig om naturen. Och träffa kompisarna, säger Axel.

Eldina Lindberg håller med från andra sidan av rummet. Hon övar på att vika ihop ett försegel.

– Men man vill inte ramla i, konstaterar hon.

Så mycket har distrikten ökat i antal medlemmar 2014-2021

Birka 975

Roslagen 1 058

Södertörn 1 921

Stockholm 3 555

Totalt 7 509

Källa: Socuterna

Visa merVisa mindre

Alltid redo. Finns det ingen kyl är det bra att ha en köttbox att förvara kylvaror i. Foto: Klara B Orreteg