Sollentuna bibliotek ordnar flera aktiviteter för barn och unga under sportlovet. Bland annat har en schaman bjudits in för att berätta om andinsk kultur. Det fick kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD) att reagera och han bad i förra veckan om ett möte med kommunens tjänstemän, något tidningen Dagen rapporterat om.

– Jag är mån om att biblioteket ska vara fritt från påverkan. Nu hajade jag till när det stod att en shcaman skulle komma och att det var kristaller och trummeditation. Då ville jag försäkra mig om vad det var, säger Thomas Nyman till Mitt i.

Om andinsk kultur

Enligt kommunens bibliotekschef Anna Edquist kommer evenemanget att kretsa kring de kulturerna aspekterna – och inte de andliga. 

– Efter samtal med förvaltningen känner jag mig trygg med att det ska vara fritt från religion, att schamanen bara ska föreläsa om andinsk kultur. Men jag kommer att gå dit på torsdag, både för att lära mig något och för att kolla så att det som hon har sagt stämmer, säger Thomas Nyman.

Är det din roll som politiker att ha synpunkter på bibliotekens evenemang och sedan gå dit och kontrollera det?

– Nej, det är absolut inte min roll att lägga mig i bibliotekens arrangemang. Som politiker ska jag hålla armslängds avstånd men det är viktigt att hålla biblioteket fritt från eventuell påverkan, oavsett om det är politik och religion.

Peruansk kakao

Schamanen själv, Francisca Infante, berättar att hon såg fram emot att komma till bibblan och berätta om andinsk kultur.

– Det var det aldrig tal om religion. Jag skulle berätta vad en schaman gör och om mina resor i Peru och Chile. Alla skulle få en goodiebag och få testa peruansk kakao i stället för O´boy, säger hon.

Från början skulle evenemanget hållits i i öppna lokaler men nu är det i stället inbokat i ett mötesrum med plats för färre besökare. Enligt Anna Edquist är orsaken att deltagarna inte ska störa eller bli störda av andra biblioteksbesökare.

Evenemanget med schamanen Francisca Infante har flyttats till ett litet mötesrum inne i Sollentuna bibliotek.

Evenemanget med schamanen Francisca Infante har flyttats till ett litet mötesrum inne i Sollentuna bibliotek.

Privat

– Vi tänkte om, säger hon.

Så det handlar inte om att evenemanget väckt uppståndelse?

– När det blir mycket uppståndelse behöver vi tänka ett varv till, men vid varje arrangemang måste vi tänka igenom hur det ska bli bäst för den som kommer och för deltagarna. Men vi diskuterar fortfarande det här. Var det blir är inte helt spikat ännu. Vi får se hur många som anmäler sig.