De som har bott eller jobbat en tid i Sätra har nog någon gång stött på eldsjälen Lena Ölander. Hon var född och uppvuxen i området och började tidigt engagera sig.

Hon tog initiativ till Sätradagen som sedan blev Sätraveckorna. De innebär dels aktiviteter för barn och unga på sommarlovet i Sätra, dels ger de många ungdomar sitt första sommarjobb. Hon var aktiv som nattvandrare och i föreningen Trygga Sätra och ägnade mycket av sin tid åt att få till allt från bättre öppettider på fritidsgårdar till fler mötesplatser för barn, unga och vuxna i området.

Hon arrangerade föreläsningar mot våld och försökte få pappor i området att ta mer ansvar och vara ute med sina ungdomar. Hon var även lokal representant för hyresgästföreningen i Sätra och kämpade bland annat för att stoppa ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter. 

2018 mottog hon lokaltidningen Mitt i:s pris ”Min lokala hjälte" i Skärholmen. Juryns motivering löd "För att med stort engagemang och genom förtroendefulla relationer skapat viktiga mötesplatser och trygghet i Skärholmen.”

”Hon var Sätras mamma till alla”

Den 11 juni i år avled Lena Ölander efter att ha diagnosticerats med obotlig cancer i augusti förra året. Efter hennes död har dottern Karin Ölander mött idel stöttning och lovord från folk i området. Både på Lenas Facebooksida och i Sätra. 

– När jag går till centrum kommer det fram barn, ungdomar och vuxna och beklagar sorgen och berättar vad hon betytt. Ungdomar har sagt att hon var Sätras mamma till alla. Jag har alltid vetat att mamma var omtyckt för att hon har hjälpt många, men det är först nu som jag förstår vad hon har betytt för folk som bor här. Jag är jättestolt över mamma, säger Karin Ölander.

Jan Jönsson (L) oppositionsborgarråd.

Jan Jönsson (L) oppositionsborgarråd.

Christian Lärk

"En stjärna på Sätras natthimmel"

Bredängsbon och oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L), tidigare ordförande i Skärholmens stadsdelsförvaltning och socialborgarråd, hade ofta kontakt med Lena Ölander.

– Lena har betytt mycket både för de enskilda ungdomar som hon engagerade sig i, och som drivande kraft för att försöka se till att områdets barn och ungdomar fick något meningsfullt att syssla med i stället för kriminalitet och droger. Hon har ofta varit en viktig blåslampa i baken på politiker och tjänstepersoner i stadsdelsnämnden, säger han och fortsätter:

– Lena saknas av många efter en alldeles för tidig bortgång. Jag upplever att hon för många ungdomar blev en slags extramamma och kommer därför alltid att minnas henne som en stjärna på Sätras natthimmel.