Det var tidig kväll på måndagen den 7 augusti och Sätrabon Sebastian Kallander satt hemma i lägenheten i närheten av centrum när han hörde skotten.
– Min son var ute och spelade fotboll på planen precis bredvid centrum så jag sprang ut så fort jag kunde. Han stod i trappan och ropade på mig, då såg jag hur folk pekade in mot centrum.
Eftersom han har jobbat som ordningsvakt i många år hjälpte han polis, vakter och andra Sätrabor redan på plats att försöka rädda den unga mannens liv.
– Efter så många år i tjänst är min första reaktion att göra allt man kan för att hjälpa till, jag är ju utbildad. Vi försökte stoppa blödningen och gjorde hjärt- och lungräddning. Men min son var ledsen och nu i efterhand har jag funderat på om jag inte borde lämnat med honom i stället.
Sebastian Kallanders son stod i trappan och ropade på sin pappa när han kom ner till centrumet bara några minuter efter skjutningen.
Angie Gray
Trots att han har många vänner i orten och jobbar som ordningsvakt på den lokala Ica-butiken har han velat flytta i flera år, men det är svårt att hitta lägenhet.
– Jag är inte ensam, folk vill fly härifrån av rädsla för sina barn. Men det går inte.
Stadsanställda vakter
Sebastian har under åren skickat in ett antal medborgarförslag till stadsdelen med idéer på hur Sätra kan bli tryggare, och senast i veckan skapade han en namninsamling för att få upp fler övervakningskameror runt centrumet. I dagsläget kameraövervakar polisen ett av torgen och centrumägaren har egna kameror inuti byggnaden.
Sebastian anser trots det att staden har svikit dem.
På båda sidor om centrumet har minnesplatser för 20-åringen bildats.
Angie Gray
– Det räcker inte med kameror längre, staden borde anställa egna ordningsvakter. De skulle kunna hänga med barnen i skolan på dagtid, spela pingis och lära känna dem. Barnen hade sprungit direkt till dem i centrum på kvällarna och berättat om kriminella hängde runt eller om någon försökte rekrytera.
Ett annat förslag han har skickat in innehåller en önskan om att fruktträd ska planteras i Sätradalsparken.
– Då hade det funnits en massa gott för barnen att plocka, helt gratis. Jag vill att det ska bli ett paradis.
Nattvandring på gång
Under många år hade Sätra en aktiv nattvandringsgrupp. Men sedan eldsjälen Lena Ölander avlidit har ingen drivit det vidare. Nu finns det nytt hopp.
Efter mordet i centrum publicerade Sätrabon Micael Nyström en intressekoll för nattvandring i den lokala Facebookgruppen. På en dag fick han in flera intresserade.
Micael Nyström hoppas att intresset för nattvandringen ska vara stort. – Vi behöver det. Folk måste vakna upp och inse att det gör skillnad.
Angie Gray
– När jag bodde i Vårberg så nattvandrade vi och det fungerade. Ungdomarna litade på oss och kom fram och snackade när vi var ute. Det behövs.
Stadsdelen: Behöver mer resurser
På flera fronter arbetas det för att öka den upplevda tryggheten i Sätra, och för att förhindra brottslighet. Polisen har tagit ut extra resurs på övertid som arbetar olika tider på dygnet i Sätra och Bredäng.
– Poliserna har inget annat uppdrag än att finnas i områdena en period framöver. Den upplevda otryggheten tar vi på stort allvar och vi vill finnas där ute för alla som bor och arbetar i området, säger David Sund, t.f. lokalpolisområdeschef i Skärholmen.
Om det betyder att fler poliser kommer synas på gator och torg kan David Sund inte svara på.
– Det tar extremt mycket energi och resurser att utreda ett mord, och vi vill utreda mordet i Sätra så bra vi bara kan. Det finns ju dock en risk att vi hamnar längre från medborgarna i lägen där vi inte kan prioritera vardagsbrottsligheten men bor man i Skärholmen så ska man ha tillgång till sin egen polis.
För att hindra fler barn och unga från att dras in i de kriminella nätverken har Skärholmens stadsdelsförvaltning satsat extra på förebyggande insatser. Trots det menar Johanna Löfvenius, avdelningschef på avdelningen för främjande och förebyggande, att ytterligare resurser behövs.
Tre dagar efter mordet är skotthålen i dörrarna till centrumet fortfarande kvar.
Angie Gray
– Vi hade kunnat förstärka på nästan alla områden utan att någon skulle sitta sysslolös: fler kuratorer, fältassistenter, föräldrarådgivare som skulle jobba ännu bredare.
Vill inte vara orolig
Då stadsdelsförvaltningens insatser är frivilliga finns det ingen statistik på hur många som har fått hjälp, men Johanna Löfvenius tycker sig se resultat.
– Vi träffar bland annat på ungdomar som haft kontakt med fältare när de var yngre som nu har jobb trots att de tidigare varit på glid. Vi når ju inte alla, det är nästan omöjligt, men vi försöker alltid spetsa vår verksamhet för att nå ut till fler och komma in så tidigt som möjligt så de barn som är små i dag inte dras in i kriminalitet.
Sebastian Kallander tycker inte att det görs tillräckligt för att Sätrabornas trygghet.
– Jag vill inte behöva vara orolig för min son när han går ner till centrum. Det funkar inte som det är nu.