– Vi hade hoppats att undersökningarna skulle ha kommit i gång redan 2021, säger Margaretha Larsson Almqvist, exploateringskontorets projektledare.

I över två år har Rosenparken och kolonilottsområdet vid Riddersviks herrgård varit avstängt. I förarbetena inför det stora bostadsprojektet i området upptäcktes föroreningar i jorden 2020.

Oklart när saneringen sker

Att jorden saneras är helt avgörande för att spaden ska kunna sättas i marken. Stadens bud i höstas var att genomföra hela saneringen under 2023, något som nu är högst osäkert.

– Vi hoppas att saneringarna kan påbörjas 2023, men Naturvårdsverket och länsstyrelsen styr processen. Man vill göra ytterligare undersökningar av marken, och resultaten av de kompletterande undersökningarna och processen för bidragsansökan avgör om saneringarna kan starta nästa år, säger Margaretha Larsson Almqvist.

De detaljerade markundersökningarna har nu inletts. De kommer pågå september ut och ska ge svar på hur saneringen ska genomföras.

– Vi trodde vi skulle få positivt svar från Naturvårdsverket och länsstyrelsen på vår ansökan redan hösten 2021, men först i januari i år fick vi besked, säger Margaretha Larsson Almqvist.

https://www.mitti.se/nyheter/kolonilotterna-i-riddersvik-forblir-stangda-under-hela-2022/repuiC!PWKn5qFHLQUkI7Xb9QXxPQ/

Undersökningarna kostar åtta miljoner kronor och är en del av saneringen. Arbetet beräknas i sin helhet kosta cirka 83 miljoner och Naturvårdsverket och länsstyrelsen väntas finansiera.

Hoppades få tidigare klartecken

Att undersökningarna kommit i gång först nu innebär alltså att staden först under 2023 kommer kunna ansöka om bidrag för själva saneringen. Rosenparken och kolonilottsområdet kommer behöva vara avstängt tills saneringen är genomförd.

– Tyvärr måste det vara avstängt tills saneringen är gjord, annars hade det ju varit helt onödigt att stänga av, säger Margaretha Larsson Almqvist.

Kommer väsnas i sommar

Den som är i närheten av Riddersvik lär märka av provtagningarna i sommar. Det kommer nämligen att väsnas.

– Undersökningarna omfattar bland annat provtagning med borrbandvagn och gropgrävning med grävmaskin, säger Margaretha Larsson Almqvist.

Enligt henne kommer provtagningarna dock att anpassas så att inte värdefulla träd och eventuella lämningar av 1600-talstorpen Flottvik och Stenhagen påverkas.