I två år har Sandra Gisslar varit en del av landslaget i tävlingslydnad, som nyss kom hem från VM i Spanien. Där möttes över 20 länder med nästan 100 deltagande hundar. Sverige hamnade på fjärde plats.

Men som hon själv säger är det inte många som vet om att sporten tävlingslydnad överhuvudtaget finns.

– Det finns agility som de flesta brukar känna till, men lydnad är lite mer som hästarnas dressyr. Lite mer pillig hundträning med mycket detaljträning, säger Sandra Gisslar.

Passar alla

I tävlingslydnad finns fyra klasser med olika svårhetsgrad. För att kvala till landslaget måste man klättra upp till den översta klassen, för att sedan tävla på vissa utvalda tävlingar i Sverige. Landslaget åker sedan varje år på ett VM och ett NM, som hålls i olika länder.

Det är via Svenska Brukshundsklubben som Sandra Gisslar tränar tävlingslydnad.

Det är via Svenska Brukshundsklubben som Sandra Gisslar tränar tävlingslydnad.

Elin Johnsson

– Förra året var det i Danmark och då lyckades vi ta hem ett lag-guld.

Sandra Gisslar tävlar tillsammans med sin hund Oddie som är en fyraårig Border collie, en ras man ser mycket av på tävlingarna.

– Det passar egentligen alla raser, det handlar bara om att hitta sätt att motivera hunden till att göra rätt. Vissa hundraser och individer är lättare att samarbeta medan andra är lite svårmotiverade. Jag brukar säga att alla hundar kan tränas till det mesta, det är bara olika svårt, menar Sandra Gisslar.

Började med katt

Hennes egen väg in till sporten började genom ett intresse av hur man kan kommunicera med djur, träna dem och hur man kan forma deras beteenden.

– Jag tränade min katt när jag var liten. Det var svårt, men det gick det med. Men det är mycket roligare att träna djur som har en medfödd vilja att samarbeta, säger Sandra Gisslar.

Träningen medför inte bara ett sätt att aktivera hunden, utan det stärker även relationen och kommunikationen till sin hund, menar Sandra Gisslar.

Sandra Gisslar och hunden Oddie kom nyss hem från Spanien där de deltog i Lydnads-VM.

Sandra Gisslar och hunden Oddie kom nyss hem från Spanien där de deltog i Lydnads-VM.

Elin Johnsson

– Det är givande om man är hundägare att kunna göra mer med sin hund än att bara gå med den runt i kvarteret.

Till hundägare som vill börja träna sina hundar ger hon några nybörjartips:

– Lek med hunden, lär den att hämta leksaken, hålla något i munnen eller hoppa upp på en sten mot en godisbit. Att hitta sätt där man kan kommunicera med hunden gör också hundägandet så mycket roligare, framför allt för hunden, säger Sandra Gisslar.