Den som vill pröva på att spela brädspel, rollspel eller måla miniatyrer är välkommen till Kulturhuset i Kunsängen den 9 december. Nyfikna så väl som inbitna spelnördar kan besöka Spelsällskapet Upplands-Bros träff.

Biblioteket håller dörrarna öppna för alla som är sugna på att spela rollspel, brädspel eller pröva på att måla miniatyrer. Möjligheten finns då att prova på någon eller alla av dessa aktiviteter.

Bra att boka

Då antalet tillåtna beökare i bibliotekets lokaler fortfarande är begränsat är det bra att boka plats i förväg.

Rollspel är fantasidrivna sällskapsspel, ursprungligen en avknoppning av miniatyrstridsspel. Det första rollspelet, "Dungeons and Dragons", utkom 1974, enligt Nationalencyklopedin.

Rollspel utspelar sig i huvudsak i deltagarnas fantasi, där de tillsammans lever sig in en spelvärld och ett scenario. Varje deltagare spelar en individuellt utformad rollfigur med olika egenskaper och personlighetsdrag. Målsättningen är att ta sig igenom en tänkt fiktion, ett äventyr, som byggs upp delvis genom muntlig improvisation.

Spelar roller

Rollspelet leds vanligen av en spelledare som antingen improviserar ett narrativ eller följer en sedan tidigare skriven ramhandling. Spelledaren agerar även för de figurer i spelvärlden som inte spelas av en spelare. Rollfigurernas handlingar avgörs av tärningsslag.