Sedan 2010 har Håbo kommun, med små undantag, fallit stadigt på den rankning­ som genomförs av Svenskt Näringsliv genom en enkätundersökning.

Målsättningen har länge varit att man ska nå betyget 4,0 och en placering bland de tio bästa kommunerna i landet. I stället har det gått åt motsatt håll. Fram till i fjol.

Kunde varit bättre

Då kom det efterlängtade lyftet. Från plats 206 till 162. En förbättring med 44 placeringar och medelbetyget 3,3.

Hur det blir i år återstår att se. Först den 28 september släpps rankningen över landets 290 kommuner, men redan på tisdagen presenterades resultatet av det som kallas Svenskt Näringslivs före­tagsklimatsenkät för 2022 och beskedet kunde ha varit bättre.

Håbo kommun får visserligen samma helhetsbetyg som förra året men tappar på de flesta andra parametrar.

Störst betygtapp får Håbo på områdena upphandling, dialog, vägnät och tåg och konkurrens från kommunens verksamheter.

– Företagen i Håbo är frustrerade över att debattklimatet politiker emellan fortfarande är under all kritik och att det är ständiga byten på centrala funktioner i kommunen. Det blir svårt att få styrfart mot ett förbättrat företagsklimat så länge det ser ut så, säger Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen (Uppsala län och Norrtälje kommun).

75 har svarat

Totalt har 75 företag i Håbo svarat på enkäten.

De tre områden som företagen pekar ut som absolut viktigast att arbeta med är bättre dialog med kommunen och företagen,minskad brottslighet och ökad trygghet​ samt snabbare handläggning.