Myndighetsgränserna ska suddas ut. Ett nytt gemensamt center som ska motverka våldsutvecklingen har införts.

ROC – Regionalt Operativt Center består av polisen, länsstyrelsen och Samverkan i Stockholmsregionen, det är 37 aktörer som nu mobiliserar sina krafter för att öka tryggheten.

– När brottsutvecklingen har blivit värre än någonsin tidigare måste vi samverka och agera som aldrig förut, säger Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län.

Man har kommit överens om tre åtgärder: mer effektiv hantering av individärenden, lägesbilder över organisationsgränser och samordnad kommunikation.

– Myndighetsföreträdare är faktiskt människor och sätter man sig i samma rum och pratar med varandra får man mer gjort. I bästa fall innan det smäller nästa gång.

Agera snabbt

Det är polisen som har efterlyst möjlighet att prata direkt med andra som har koll på ungdomar, som till exempel socialtjänst och psykiatri, för att kunna agera effektivt dygnet runt.

Ett mål med samarbetet är att polisen snabbare ska komma i kontakt med rätt socialjour i länets 26 kommuner. Det har tidigare tagit för mycket tid och kraft, enligt Anna Kinberg Batra.

– Det finns ingen tid för utredningar eller att vänta för länge när det ser ut som det gör. Att kunna agera snabbt tror jag är helt avgörande.

Det nya samarbetet innebär också att de olika myndigheterna regelbundet ska ta fram en gemensam lägesbild som kan ge varje aktör de olika perspektiv som behövs.

– Hela Stockholms län inser att man behöver agera. Den förfärliga utvecklingen har lett till att fler är beredda att göra sådant som inte gjorts förut. 

Står enade

Dessutom ska aktörerna samordna sina kommunikationsinsatser för att visa att samhället står enat mot våldsutvecklingen.

– En insats i linje med inriktningen är "Gängsnacket", länsstyrelsernas och polisens nya informationsmaterial. Det riktar sig direkt till föräldrar och andra vuxna med råd om hur de kan upptäcka att barn i deras närhet riskerar att dras in i gängkriminalitet.

Alla dessa åtgärder möjliggörs genom centret, menar Anna Kinberg Batra.

– Det går att göra mer än vad vi har gjort hittills. Centret gör det möjligt att agera bättre, mer samlat, effektivare och snabbare mot de unga gängkriminella.