– Om vi alla jobbar sida vid sida, inte i stuprör, då kommer vi få en positiv förändring i Rågsved. Det är min fasta övertygelse, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Rågsved.

För sex år sedan startades ett samverkansarbete i Östberga, där ett av resultaten blev ett nytt kulturhus där olika generationer möts. Detta har lett till att allt fler känner sig trygga i Östberga, något som Mitt i nyligen skrev om.

Nu har turen kommit till Rågsved, där olika aktörer ihop startat platssamverkan Rågsved. Medborgardialogen, med de 160 intervjuerna och vårens arbete där invånarna och olika parter nu ska ta fram åtgärdsförslag för Rågsved, ingår i denna samverkan.

Gamla och unga möts

Mikael Sundberg tror att det är viktigt att få olika generationer att mötas, precis som i Östberga.

– Det tror jag stenhårt på för att kunna lyfta ett otryggt område. Man får inte enbart rikta in sig på en typ av människor, som unga män som syns i centrum på kvällstid, utan man måste väva in alla.

I rapporten beskrivs Rågsved som "nya plattan" där tioåringar dras in i knarkhandeln.

– Det är inget att sticka under stol med. De dealar inte narkotika framför allt och alla men det är tillräckligt störande för de som inte sysslar med droger. Vi har också tolvåringar som är springpojkar och håller vakt, det är ett fåtal men det är alarmerande. Många är i farozonen och det är lätt att hamna där, när man träffar på dem som man vuxit upp ihop med, säger Mikael Sundberg.

Samverkansparterna har en stor utmaning framför sig. Medelinkomsten var år 2019 lägst i Rågsved, jämfört med de andra områdena i Enskede-Årsta-Vantör. I höstas hade Rågsved högst arbetslöshet i stadsdelen.

Läs också: Nu ska Rågsved bli tryggare