Den 8 mars skickade rektorn Shaju Kohinoor ut ett meddelande till alla föräldrar via skolplattformen att Saltängens skola ska stänga och att de omkring 125 barnen ska flyttats till Duvnäs skola, en kilometer bort. Eftersom skolorna tillhör samma skolenhet beskrevs det som en lokalförändring.

Kommunen måste ändå betala hyra för lokalen till Rikshem fram till 2028. Årshyran uppgår i år till 4,6 miljoner kronor exklusive moms och höjs varje år i takt med konsumentprisindex.

Kan inte prövas

Beslutet överklagades av fem föräldrar, som anser att beslutet är av sådan dignitet att det ska tas av kommunstyrelsen – inte rektorn.

Förvaltningsrätten slog nyligen fast att rektorn inte hade något rättsligt stöd att besluta om nedläggningen.

– Det rör sig i stället om ett beslut som borde ha fattats av kommunen, sa rådman Minnaliisa Lundblad i ett uttalande på domstolens hemsida.

Enligt rätten ligger skolorna dessutom för långt ifrån varandra för att kunna ses som samma skolenhet.

”Nej till nedläggningen”

Alliansen har tidigare stöttat rektorns beslut att att stänga skolan. Men på måndagen svängde Nackas styrande partier.

”Alliansen säger nej till nedläggningen”, skriver partierna i ett pressmeddelande.

– Nacka ska erbjuda de bästa utbildningsmöjligheterna för alla elever och då behövs ett brett utbud av skolor. Även små förskolor och skolor efterfrågas av många och ska vara en självklar del av Nackas skolor. Nu får Saltängens skola möjlighet att utvecklas, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M) i ett uttalande.

”Helt rätt beslut”

Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson är nöjd över beskedet.

”Jättebra och helt rätt beslut. Vi har förordat och kämpat för detta länge”, skriver Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson i Facebookgruppen Aktuella händelser Nacka.

Även oppositionsrådet Johanna Kvist (S) är positiv.

”Vi har i snart ett år kämpat för att politiskt ansvar ska tas i frågan. Om det inte hade varit för föräldrarnas engagemang och en aktiv opposition hade skolan redan lagts ned. Så sent som i förra veckan var den Moderatstyrda minoriteten för att lägga ner skolan men i dag kan elever och föräldrar andas ut. Det här är ett bra besked för barnen”, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Ärendet tas upp till beslut av kommunstyrelsen den 18 december.