Det var till rungande applåder som ordförandeklubban föll till bordet när Arne Närström (S) valdes in som ordförande för kommunstyrelsen. Därmed stod det klart att ett 43 år långt moderatstyre var över i Salem och in går i stället en ny koalition bestående av S, C, L och Rönningepartiet med stöd av V.

Beslutet föregicks av en lång budgetdebatt.

– Den höga svansföring från bland annat Socialdemokraterna och Rönningepartiet som var när vi lade ramarna i våras var ett spel för galleriet. När man ställs inför ansvarstagande anammar man till stor del vår budget, sa Rickard Livén (M), oppositionsråd i Salem, vid podiet.

– Rickard hänvisar till vårt budgetförslag som vi lade i juni. Vi fick stöd för det av flera partier, men nu är vi ett mittenstyre som tillsammans tittat på en budget och det har hänt väldigt mycket sedan juni till i dag. Så jag är stolt över den här budgeten, replikerade Arne Närström (S).

Resultatet av debatten blev att det nya styret får styra på sin egen budget under nästa år där man bland annat höjer skatten med 25 öre till 19,67 kronor. Det ska generera 10 extra miljoner kronor till kommunen och enligt det nya styret ska pengarna läggas i kommunens skolverksamhet.