Christina Cehlin, 54, har alltid haft kreativa intressen. Hon tycker om att måla tavlor och skriva noveller, men steget att skriva en rejäl roman hade hon inte vågat ta. Inte förrän hon fick en skrivarkurs i födelsedagspresent vilken gav henne självförtroendet hon behövde för att sätta pennan i verket.

– Jag har alltid velat skriva en längre berättelse, men livet trängde sig på. Sen fick vi erbjudande om att bo i Brasilien genom min mans jobb och under den tiden kunde jag fokusera på boken. När vi kom hem skickade jag in den till ett förlag och nu är den utgiven, säger hon.

Christina Cehlins roman, Samman, handlar om tre personer – en medelålders man, en medelålders kvinna och en ung kvinna – vars liv till en början inte har något med varandra att göra, men på grund av olika omständigheter flätas de samman. Lite av en gåta, deckare och spänningsroman på en och samma gång, menar Christina Cehlin.

"Gräv där du står"

Men starten blev trög.

– Då fick jag rådet av en kusin att "gräva där jag står". Det blev som en ledstjärna för mig och jag började tänka efter: jag bor ju i Rönninge och jobbar i Södertälje. Då behövde jag inte hitta på miljön. Den kom liksom gratis, säger hon.

Var kommer inspirationen till resten av berättelsen från?

– Det var som att karaktärerna utvecklade sig själva, på något oförklarligt vis. De blev som riktiga människor som kom till mig och ville berätta sin story. Det var som att den äldre kvinnan bor i mitt hus för att miljön är så hemtam, förstår du? Men det är absolut ingen självbiografi.

Men ett heltidsyrke som författare är inte aktuellt för Christina Cehlin, som till vardags arbetar på Scania.

– Även om jag skulle vilja livnära mig på mitt författarskap så är trivs jag bra på mitt jobb. Så jag kommer fortsätta skriva böcker, men bara på fritiden, säger hon.