Saga Thyrberg från Stockholm kammar hem titeln Sveriges bästa macka 2023. Det stod klart efter en final i Mack-SM på Stockholmsmässan förra helgen.

– Det känns helt obeskrivligt. Jag blev ganska förvånad men det är jättekul.

Vinnarmackan, som hon kallar "Risit bättre", har sin grund i ett grötbröd, där gröten har ersatts av ris. Den toppas med kyckling som marinerats i miso, soja, gochujang och vitlök, en wasabipesto, misoslaw och picklade morötter. Även krispiga, friterade risnudlar. Saga har tidigare jobbat som sushikock och det är där inspirationen kommer ifrån.

– Den är god, rolig och färgstark. Lite som sushi på en macka, säger hon.

 Kärleken till det asiatiska köket har inspirerat Saga till vinnarbidraget.

Kärleken till det asiatiska köket har inspirerat Saga till vinnarbidraget.

Sveriges bagare & konditorer

"En sekund till godo"

Tävlingen gick ut på att under 45 minuter skapa 20 likadana mackor.

– Jag hade en sekund till godo ungefär. Jag spurtade in i det sista och jag kommer knappt ihåg något för att jag var så stressad. 

Saga tror att hon fick den silverskimrande vinnarpokalen för att mackan är nytänkande och följde ett tema.

Juryns motivering löd: "Med en symfoni av fantastisk smak och elegans förenar denna macka två kulturer i ett bröd av spännande textur. Varje bit avslöjar en mosaik av tydliga smaker, omslutna i ett visuellt vackert och tydligt koncept, likt en målning som smakar lika bra som den ser ut."

Vinsten är 10 000 kronor och planen är att det ska gå till en bakmaskin, berättar Saga, som i dag jobbar som restaurangkonditor på Villa Källhagen.

Kommer din macka bli nya trenden?

– Ja, det skulle jag faktiskt kunna tro.