Föreningslivet är relativt svagt i både Hallonbergen och Rissne, konstaterar Stefan Bergström (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han menar att en orsak kan vara att människor kommer från länder utan samma erfarenhet av föreningsliv.

– Det är större uppförsbacke, säger Stefan Bergström.

Från stadens sida måste man jobba "från ax till limpa", fortsätter han. Det handlar om att både få fler vuxna att jobba som volontärer och att få ut fler barn i fritidslivet.

Bergström tror att det kan ske genom ett närmre samarbete mellan staden och föreningarna, liksom med studieförbunden. Han tror också att de planerade nya idrottsanläggningarna på Örvallen kan bidra till att fler unga börjar idrotta.

– Ju yngre man är desto närmare måste allt vara. Örvallen är ganska nära både Ursvik, Hallonbergen och Ör.

L: Styret är tyst

Även oppositionsrådet Johan Storåkers (L) förespråkar samverkan – så även med skolor.

Samtidigt riktar han en känga till styret, som han menar är "så väldigt tyst" om idrottsfrågor i allmänhet och planerna för Örvallen i synnerhet.

– Att få ett mer inkluderande idrottsliv och deltagande är en av de största frågorna och utmaningarna i Sundbyberg. Det vore välkommet att höra var de står i frågan, säger han.

Storåkers var själv ansvarig för idrottsfrågor i styret fram till hösten 2022.

Vilket är ditt ansvar för skillnaderna mellan stadsdelarna?

– Jag har självklart ett ansvar själv och detta är ingen lätt utmaning. Både empiriska exempel och forskning visar att det är ett problem i stora delar av Sverige.

Stefan Bergström håller inte med om att styret tiger. Han räknar upp en rad satsningar, så som den nya mountainbike-banan i Milot och ett kommande lyft av fotbollsplanen i Tornparken.

Även arbetet med Örvallen rullar på bäst det går, säger han.

– Runt 2030 är förhoppningen att kunna vara klara.