Den 14 augusti körde Roslagsbanan igen efter sju veckors total avstängning.

Så tycker roslagsborna om sommarens ersättningsbussar

Tågtrafiken på Roslagsbanan är igång igen efter sommarens avstängning. ”Det är väldigt skönt. Man är trött på att åka ersättningsbuss varje sommar” säger en resenär.

  • Publicerad 09:31, 23 aug 2022

I början var det oregelbundet och chaufförerna var otroligt dåliga

– Ja, det är mycket smidigare än att åka buss, säger Anders Flatow som var på väg hem till Österskär på måndagsförmiddagen.

Både han och medresenären Tobias Lundberg menar att de flesta av deras bekanta har valt att ta bilen i sommar och att det funnits klagomål.

– Min son tycker inte att det har fungerat bra. Vi har fått köra honom flera gånger istället för att ta bussen, säger Tobias Lundberg.

Tågresenärer. Enligt Anders Flatow och Tobias Lundberg har många valt bilen under sommaren. Foto: Anton Kyhlbäck

Föredrar tåget

Bägge är nöjda med att tågen börjat gå men understryker att de förstår att banarbeten måste göras.

– Ja, de ska ändå ha en eloge att de sätter igång till skolstart, säger Tobias Lundberg.

Susanna Norström är på väg till jobbet i stan och tycker det är skönt att åka tåg igen. Hon tycker att det ofta är avstängt på somrarna.

– Man är trött på att åka ersättningsbuss varje sommar, säger hon.

Resenärer. Irina Ilina och sonen Hordii föredrar tåget. Foto: Fredrik Sjöquist

Positiv. Österåkersbon Robert Mattebo som arbetspendlar till Kungsholmen tycker att bussarna funkat bra. Foto: Fredrik Sjöquist

Det är hon inte ensam om. När Mitt i besökte busstationen vid Danderyds sjukhus några dagar tidigare var det många pendlare som såg fram emot tågstarten. Inte minst då det varit en del trassel med ersättningsbussarna, särskilt i början av sommaren.

– Det har blivit bättre, säger Lærke Holm Nygaard som arbetspendlar till Stockholm från Näsby Park.

– I början var det oregelbundet och chaufförerna var otroligt dåliga.

Hur då?

– De körde snabbt, körde upp på kantstenar och en gång körde bussen så jag blev illamående. Det var flera gånger man pratade med andra passagerare efteråt: ”Gud det där var hemskaste jag varit med om”.

Har det varit förseningar?

– Jaa!

Kritisk. Lærke Holm Nygaard som arbetspendlar till Stockholm från Näsby Park tycker att ersättningsbussarna funkat mindre bra, särskilt i början. Foto: Fredrik Sjöquist

Fick guida förare

Österåkersbon Yassin Senlan är inte lika kritisk, men har också en del synpunkter:

– Jag åker till Stockholm varje dag, vid 6-tiden. Nackdelen är att tiderna inte stämmer. Ibland går ersättningsbussarna tidigare och ibland senare än de ska och förarna hittar inte alltid. Då får man säga till.

Robert Mattebo, som arbetspendlar till Stockholm, är däremot nöjd:

– Det har gått jättebra! Jag ser att de inte håller tiderna ibland och bussarna är inte i toppskick, men jag är imponerad över att de fått ihop pusslet.

Ser du fram mot att få börja åka tåg?

– Ja, det är ju bekvämare. Men tidsmässig vet jag inte om det betyder så mycket.

Täbybon Irina Ilina reser med sonen Hordii 4år. Hon föredrar helt klart tåget:

– Ja, det är trevligare, säger hon, och berättar att hon fått vänta 40 minuter på ersättningsbussen som ska ta henne hem från Danderyd.

Tidigare har Mitt i kunna avslöja att Roslagsbanan varit helt eller delvis avstängd inte mindre 38 gånger de senaste tolv åren på grund av olika arbeten.

Kritik. En del tycker att bussarna varit för risiga. Foto: Fredrik Sjöquist

Totalt avstängt

Roslagsbanan var helt avstängd för trafik 24 juni-13 augusti.

Anledningen var flera planerade arbeten som skulle utföras. Bland annat har planskilda korsningar byggts i Frescati och vid Enebybergs station. Dessutom har man arbetat med kontaktledningar och växlar och förberett banan så att den ska klara de nya X15p-tågen.

Under avstängningen hänvisades resenärer till tunnelbanan från Danderyds sjukhus och ersättningsbussar med åtta olika turer.

Källa: SL

Visa merVisa mindre