Hisings Backa 

Vilken barnfamilj drömmer inte om ett perfekt organiserat hem, fritt från evighetsletande efter matchande vantar, översvämmade kökslådor och drivor av leksaker?

Vid sidan om läraryrket driver Emma Thorn från Hisings Backa sedan 2020 företaget Decluttermom, eller Förvaringsmorsan.

Som professionell organisatör åker hon hem till privatpersoner och hjälper dem att få struktur på hemmet och vardagen. Hon riktar sig särskilt till NPF-familjer (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) där en strukturerad tillvaro kan vara av stor vikt för exempelvis barn med ADHD eller autism.

Inspirerad av hemmafruar

Hon har alltid velat ha ordning och reda omkring sig. När hon blev sjukskriven och sysslolös under sin första graviditet lät hon sig inspireras av amerikanska "home moms" på Youtube.

– Jag fascinerades av hur de städar och organiserar sina hem. När dottern föddes hade jag rensat igenom hela hemmet och fick blodad tand. När alla började rensa hemma under pandemin passade jag på att dra igång företaget.

Sparar tid och pengar

Att komma hem till en okänd familj och börja rensa bland deras saker, menar Emma Thorn, är känsligt och kräver både tålamod och respekt.

– Många har ju en spärr, man släpper inte in vem som helst i sitt hem och framför allt inte ända in i garderoberna. Därför tänker jag att man tagit ett modigt beslut när man anlitat mig och då måste jag vara väldigt lyhörd.

Grunden till ordning och reda menar hon börjar med att rensa ut alla onödiga prylar.  

– Grundproblemet är att vi har för många saker. Vi lever i ett konsumtionssamhälle och köper på oss en massa prylar av olika anledningar. Sedan intalas vi att skaffa förvaringssystem, när lösningen egentligen ligger i att börja rensa och slänga.

Hållbar grundordning

Emma Thorn menar att det finns både tid och pengar att spara på att rensa ut och organisera hemmet, inte minst eftersom man slipper att hela tiden leta efter saker, kan sälja av det man inte behöver och slipper dubbelhandla saker som redan finns.

– Många säger att de bara städar hela tiden utan att det händer någonting och det är för att man saknar en hållbar grundordning att utgå ifrån.

Emmas bästa ordningstips för:

Hallen

- Hallen ska vara öppen och välkomnande och skapa ett friktionsfritt flow mellan ute och inne.

- Stängd förvaring är att föredra eftersom intrycket annars lätt blir plottrigt och rörigt. Man kan ha en skjutgarderob eller en gardin att dra för.

- Jag har en mindre hallmöbel med fyra lådor, en för varje familjemedlem, som bara rymmer ett par mössor och vantar som byts ut efter säsong. Då hittar alla sina saker. Större förvaringskärl skapar ofta mer oordning.

Köket

- Häll över skafferivaror i burkar med etiketter. Då får man en tydlig överblick och ser när man behöver fylla på. Man behöver inte köpa dyr förvaring, utan använda det man har hemma.

- Kategorisera kylskåpet och lägg exempelvis alla pålägg i en låda och alla såsburkar i en.

- Sätt en shoppinglista på kylen som fylls på under veckan och tas med till veckohandlingen.

- Ha en ”skräplåda” med diverseprylar, men organisera den med hjälp av smålådor, exempelvis gamla iphone-kartonger.

Barnrummet

- I barnens rum är förvaringslådor din bästa vän, gärna uppmärkta med både text och bild, som lego och bilar.

- Plocka bort leksaker som barnet inte leker med och byt ut efter hand som barnet tröttnar.  

- Har man utrymme över så samla gärna pyssel och spel i en skrubb eller garderob dit sysslolösa barn kan gå och själva välja en aktivitet.

Garderoben

- Börja med att rensa ut alla plagg som du inte längre kan ha eller vill använda. Tar det emot att slänga kan du lägga de utrensade kläderna i en låda och märka med ett bäst-före-datum, kanske två månader fram. När tiden gått ut så åker den till second hand.  

- Spara bara kläder som du använder. Du använder inte 27 par jeans, som en kund till mig hade innan vi rensade ut.

- Har du kläder i fel storlek som du hoppas kunna använda igen, häng undan dem och bestäm en deadline.

Shopping

- Jag är själv före detta shopaholic och älskar kläder. Det är en del i varför jag valde att ha köpstopp i ett år och numera alltid planerar alla inköp.

- Jag skulle inte gå ut på stan eller åka till ett lågprisvaruhus utan en inköpslista som jag följer till punkt och pricka. Det kan behövas träning för att klara det.

- Fundera på varför du shoppar, är det nödvändigt eller fyller det ett annat behov.