Manlighet och machokultur. Det är temat när Atilla Yoldas, journalist, författare och föreläsare, gästar Skärholmens ungdomsmottagning.

– Vi vet att många män mår dåligt och män är överrepresenterade bland dem som tar självmord. Vi vet också att män står för merparten av våld både mot män och kvinnor. Och det är inte något medfött, utan samhället sviker unga killar genom att inte kunna bryta det våldsmönstret. Och det vill vi prata om, säger Mantha Kasagianni, kurator på Skärholmens ungdomsmottagning och initiativtagare till föreläsningen.

Just prat om manlighetsnormer efterfrågas också av många av ungdomsmottagningens besökare.

Våld och sexism accepteras

Atilla Yoldas intresse för frågorna väcktes tidigt.

– Jag har sett människor omkring mig som far väldigt illa av den här normen och vill göra något åt det. Vi måste göra ett tydligt motstånd för att förändra, säger han.

Under sin uppväxt såg han hur killar ofta ”skojbråkade” genom att knuffa in varandra i skåp. Fast det var inte på skoj för ingen slutade när någon sa stopp eller blev skadad. Hur killar slet tjejer i håret och det bortförklarades med att ”han gillar ju dig” eller att ”killar är så dåliga på att prata om känslor”. Och hur killar pratade nedsättande om tjejer eller homosexuella utan att någon sa ifrån.

– Den här typen har milda slagmål ursäktas ofta med att det ligger i killars natur, så var det för mig när jag växte upp. Det var en väldigt påtaglig machokultur i grundskolan där man såg lärare som ignorerade våld bland eleverna, säger Atilla Yoldas.

Men det är normer som genomsyrar hela samhället. Som exempel nämner han byggarbetsplatser och idrottsvärlden.

Hur ska man ändra det?

– Skaffa sig information och rannsaka sig själv som man och se sitt eget ansvar. Exempelvis vilka skämt man skrattar med i eller vilka kommentarer man låter passera utan att agera eller säga ifrån. Det är viktigt att markera mot andra när de inte beter sig okej. Och att våga prata med andra män om hur man är i relationer, om killar får gråta och varför man väljer att exempelvis kalla någon för bög och vad det står för, säger Atilla Yoldas.

Föreläsningen hålls digitalt torsdag den 3 december klockan 18–20 men ungdomar som vill diskutera frågorna mer är alltid välkomna att boka en tid på Skärholmens ungdomsmottagning som ligger i Skärholmens centrum.