Mantha Kasagianni, kurator på Skärholmens ungdomsmottagning och journalisten Atilla Yoldas som föreläser om mansroller. Foto: Privat

Så ska unga killar få en sundare mansroll

Tuff, stark, inte visa känslor och redo att bruka våld. Så ser mansnormen ut, menar Atilla Yoldas. Nu kommer han till Skärholmen för att få unga att göra upp med de skadliga idealen.

  • Publicerad 05:00, 3 dec 2020

Manlighet och machokultur. Det är temat när Atilla Yoldas, journalist, författare och föreläsare, gästar Skärholmens ungdomsmottagning.

– Vi vet att många män mår dåligt och män är överrepresenterade bland dem som tar självmord. Vi vet också att män står för merparten av våld både mot män och kvinnor. Och det är inte något medfött, utan samhället sviker unga killar genom att inte kunna bryta det våldsmönstret. Och det vill vi prata om, säger Mantha Kasagianni, kurator på Skärholmens ungdomsmottagning och initiativtagare till föreläsningen.

Just prat om manlighetsnormer efterfrågas också av många av ungdomsmottagningens besökare.

Våld och sexism accepteras

Atilla Yoldas intresse för frågorna väcktes tidigt.

– Jag har sett människor omkring mig som far väldigt illa av den här normen och vill göra något åt det. Vi måste göra ett tydligt motstånd för att förändra, säger han.

Under sin uppväxt såg han hur killar ofta ”skojbråkade” genom att knuffa in varandra i skåp. Fast det var inte på skoj för ingen slutade när någon sa stopp eller blev skadad. Hur killar slet tjejer i håret och det bortförklarades med att ”han gillar ju dig” eller att ”killar är så dåliga på att prata om känslor”. Och hur killar pratade nedsättande om tjejer eller homosexuella utan att någon sa ifrån.

– Den här typen har milda slagmål ursäktas ofta med att det ligger i killars natur, så var det för mig när jag växte upp. Det var en väldigt påtaglig machokultur i grundskolan där man såg lärare som ignorerade våld bland eleverna, säger Atilla Yoldas.

Men det är normer som genomsyrar hela samhället. Som exempel nämner han byggarbetsplatser och idrottsvärlden.

Hur ska man ändra det?

– Skaffa sig information och rannsaka sig själv som man och se sitt eget ansvar. Exempelvis vilka skämt man skrattar med i eller vilka kommentarer man låter passera utan att agera eller säga ifrån. Det är viktigt att markera mot andra när de inte beter sig okej. Och att våga prata med andra män om hur man är i relationer, om killar får gråta och varför man väljer att exempelvis kalla någon för bög och vad det står för, säger Atilla Yoldas.

Föreläsningen hålls digitalt torsdag den 3 december klockan 18–20 men ungdomar som vill diskutera frågorna mer är alltid välkomna att boka en tid på Skärholmens ungdomsmottagning som ligger i Skärholmens centrum.

Så bryter du negativa machonormer

Rannsaka dig själv och din roll. Ser hur du aktivt eller passivt bidrar genom att exempelvis inte våga säga ifrån. Börja ta ansvar.

Håll andra killar och män ansvariga för sitt agerade.

Börja ta upp samtal med andra killar om hur ni tycker en man ska vara i en relation. Om ni tycker att killar ska få gråta. Om hur ni behandlar och pratar om tjejer. Om vad ni tycker om homosexuella egentligen om ni är de som ofta skämtar och säger "jävla bög".

70–75 procent av alla självmord begås av män, prata om varför det är så.

Prata om att man inte ska kontrollera sin partner. Om att man ska våga säga att man är sårad istället för att bli arg. Och om att män är överrepresenterade när det gäller våld.

Markera om någon annan kille eller man går över gränsen. Vågar du inte göra det själv så gå samman med andra killar. Prata, redan innan, om hur ni ska agera i de situationer det händer.

Ha nolltolerans mot ”skojbråk”

Visa merVisa mindre

Här hålls föreläsningen

Skärholmens ungdomsmottagning ordnar en digital föreläsning och frågestund om manlighet och machokultur.

Torsdag 3 december klockan 18–20 för alla mellan 12 och 23 år.

Medverkar gör gästföreläsaren Atilla Yoldas, en representant från Skärholmens ungdomsråd, samt personal från ungdomsmottagningen.

Tittarna har möjlighet att vara med och diskutera och ställa frågor.

Här finns information och länk till eventet

Visa merVisa mindre