”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i regeringens nationella cykelsatsning från 2018.

Men trots att det snart har gått två sedan som regeringens förtydligade skapar regeln förvirring.

– Jag är själv så djupt rotad i att jag ska gå till höger. När man går på en gemensam gång- och cykelväg och håller till vänster och de flesta går till höger blir det konstigt i varje möte, säger Stefan Bergström (C) som är stadsmiljökommunalråd i Sundbyberg.

Funkar inte vid sjön

Vid och runt Lötsjön tycks det här inte fungera alls. Mitt i har fått flera insändare i ämnet och flera sundbybergare har till och med skickat in medborgarförslag om tydligare skyltar.

Göran Åström från Annedal är en av få som går på vänster sida av gång- och cykelbanan vid Lötsjöns södra sida när Mitt i tar en promenad runt sjön.

– Man får gå så här, säger Göran och visar med händerna att han får gå sicksack mellan fotgängare och cyklister.

– Jag får ofta höra ”gå på rätt sida”, säger Göran som också berättar att han kan få arga blickar av andra som går runt sjön.

Left side is the right side

Lennart Sundin från Solna går också på vänster sida.

– Det har jag gjort i flera år. Jag bukar säga att det left side is the right side, säger Lennart.

Han uppskattar att en av tio gör som han. Halvt på allvar och halvt på skämt upprepar Lennart "vänster, vänster, vänster" när han går.

En gång har han till och med blivit knuffad av en annan fotgängare när han höll till vänster.

– Det var av en stor kille vid Råstasjön som bara fortsatte framåt, gick rakt på mig och knuffade ner mig i diket, säger Lennart.

Ska måla i marken

Tjänstemännen i Sundbybergs stad tittar just nu på hur man ska kunna ändra dessa beteenden med så kallade nudging-åtgärder. Små åtgärder som ska få folk att bete sig som man önskar.

Staden ska måla på marken i början av några gång- och cykelbanor för att visa vilken sida som gäller för respektive grupp. Om testet faller väl ut kommer fler ställen att målas.

– Jag tycker alltid man ska vara upplysande, men ändå ha en bra ton och inte ha så mycket förbudstänk i kommunikationen. Utan mer en positiv knuff åt rätt håll, säger Stefan Bergström.

Åt vänster?

– Ja, precis.

Fixa golfängarna

Enligt Stefan Bergström är det övergripande målet att ha så få blandade gång- och cykelvägar som möjligt för att undvika konflikter mellan cyklister och gående.

Just vid Lötsjön och framför allt vid Golfängarna cyklar många i hög fart i backarna vid lekplatsen och utegymmet där många också promenerar.

– Det är ett väldigt trafikerat stråk och förvaltningen tittar på hur man göra en ny lösning och säkrare passage där, säger Stefan Bergström.