Göran Åström från Annedal går på vänster sida av gång och cykelbanan vid Lötsjön – en av få som gör det när Mitt i tar en promenad där en tisdagsmorgon. Foto: Stefan Källstigen

Så ska sundbybergarna knuffas åt rätt håll

Det är inget snack längre – regeringen säger sedan 2018 åt dig att gå på vänster sida av en gemensam gång- och cykelväg om det är möjligt. Men vid Lötsjön och Golfängarna fungerar det inget vidare och staden ska försöka knuffa Sumpanborna åt rätt håll.

  • Publicerad 01:15, 20 jun 2021

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i regeringens nationella cykelsatsning från 2018.

Men trots att det snart har gått två sedan som regeringens förtydligade skapar regeln förvirring.

– Jag är själv så djupt rotad i att jag ska gå till höger. När man går på en gemensam gång- och cykelväg och håller till vänster och de flesta går till höger blir det konstigt i varje möte, säger Stefan Bergström (C) som är stadsmiljökommunalråd i Sundbyberg.

Funkar inte vid sjön

Vid och runt Lötsjön tycks det här inte fungera alls. Mitt i har fått flera insändare i ämnet och flera sundbybergare har till och med skickat in medborgarförslag om tydligare skyltar.

Göran Åström från Annedal är en av få som går på vänster sida av gång- och cykelbanan vid Lötsjöns södra sida när Mitt i tar en promenad runt sjön.

– Man får gå så här, säger Göran och visar med händerna att han får gå sicksack mellan fotgängare och cyklister.

– Jag får ofta höra ”gå på rätt sida”, säger Göran som också berättar att han kan få arga blickar av andra som går runt sjön.

Left side is the right side

Lennart Sundin från Solna går också på vänster sida.

– Det har jag gjort i flera år. Jag bukar säga att det left side is the right side, säger Lennart.

Han uppskattar att en av tio gör som han. Halvt på allvar och halvt på skämt upprepar Lennart "vänster, vänster, vänster" när han går.

En gång har han till och med blivit knuffad av en annan fotgängare när han höll till vänster.

– Det var av en stor kille vid Råstasjön som bara fortsatte framåt, gick rakt på mig och knuffade ner mig i diket, säger Lennart.

Lennart Sundin från Solna går också på vänster sida vid Lötsjön. Han bukar säga att det "left side is the right side". Foto: Stefan Källstigen

Ska måla i marken

Tjänstemännen i Sundbybergs stad tittar just nu på hur man ska kunna ändra dessa beteenden med så kallade nudging-åtgärder. Små åtgärder som ska få folk att bete sig som man önskar.

Staden ska måla på marken i början av några gång- och cykelbanor för att visa vilken sida som gäller för respektive grupp. Om testet faller väl ut kommer fler ställen att målas.

– Jag tycker alltid man ska vara upplysande, men ändå ha en bra ton och inte ha så mycket förbudstänk i kommunikationen. Utan mer en positiv knuff åt rätt håll, säger Stefan Bergström.

Åt vänster?

– Ja, precis.

Fixa golfängarna

Enligt Stefan Bergström är det övergripande målet att ha så få blandade gång- och cykelvägar som möjligt för att undvika konflikter mellan cyklister och gående.

Just vid Lötsjön och framför allt vid Golfängarna cyklar många i hög fart i backarna vid lekplatsen och utegymmet där många också promenerar.

– Det är ett väldigt trafikerat stråk och förvaltningen tittar på hur man göra en ny lösning och säkrare passage där, säger Stefan Bergström.

Nya trafikregler sedan 2018

Regeringen beslutade 2018 om fem regeländringar knutna till den nationella cykelstrategin.

Besluten innebär att:

Gående på en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt använda vänster sida i färdriktningen. Det förtydligas att lokaliseringsmärken för vägvisning även innefattar märken för vägvisning av gång- och cykeltrafik (Skyltarna D6 och D7).

En vägmarkering för så kallad cykelbox införs.

Markeringen för ett övergångsställe får utgöra en av begränsningslinjerna till en cykelpassage eller en cykelöverfart.

En cykelpassage ska anges med vägmarkering för cykelpassage.

Det finns däremot inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana eller gångväg. Det kan finnas lokala föreskrifter och de är då utmärkta med vägmärken.

Källa: Regeringen/Transportstyrelsen

Visa merVisa mindre

Här till vänster. På Lötsjöns södra sida är det gemensam gång och cykelbana och där ska fotgängare hålla till vänster i sin färdriktning. Det finns däremot inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana eller gångväg. Foto: Ole Anrell

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04