Det är vårens första riktigt varma dag. Lovisa Rosell och Lisa Arlasjö sitter och dricker kaffe på värdshusets uteservering. Barnen springer vårrusiga ner till stranden.

– Vi åker ofta hit med barnen. Der är perfekt; det är god mat, det finns stora ytor för barnen att springa omkring på, man kan gå ner till stranden och bada, ha picknick och spela fotboll och kolla på hästarna, säger Lovisa Ridell, som bor i Balingsnäs.

Om de skulle önska sig något mer av Sundby är det att ytan vid stranden skulle bli större och att man tar bort fågelbajset från bryggan. När de hör om kommunens planer på att utveckla området har de genast idéer.

– Man skulle kunna ha lite mer kultur och events. Kanske en loppis. Man skulle kunna ha parkteater och filmvisning på sommaren, säger Lovisa Rosell.

Lovisa Rosell och Lisa Arlasjö trivs på värdshusets uteservering där de har överblick över barnen som leker utanför. De skulle gärna se loppisar och fler kulturevenemang på Sundby framöver.

Lovisa Rosell och Lisa Arlasjö trivs på värdshusets uteservering där de har överblick över barnen som leker utanför. De skulle gärna se loppisar och fler kulturevenemang på Sundby framöver.

Pernilla Fagerström

Säg ja på en scen

Sundby gård är en kär plats för många Huddingebor, men också lite av en hemlig pärla. Nu vill kommunen att det ska bli ett besöksmål som lockar människor från hela Stockholmsregionen.

– Vi tycker att Sundby är en fantastisk plats med vacker natur och fina kulturmiljöer. Det finns museum och stall och en entreprenör som driver konferensanläggning, det finns möjligheter att utveckla och upprusta Sundby gård så att det blir ännu mer attraktivt att besöka, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

I förslaget som tagits fram finns planer på att bygga en scen som kan fungera som vigselplats, ett utegym, hinderbana för barn, mer sand till stranden och tillgänglighetsanpassad brygga.

Karin Södergren, på Litografiska museet, tror att verksamheterna i Sundby gård skulle kunna samverka mer.

Karin Södergren, på Litografiska museet, tror att verksamheterna i Sundby gård skulle kunna samverka mer.

Pernilla Fagerström

Önskemål om övernattning

Det föreslås en sammanhållen gestaltning med entréskyltar, möbler och tydligt skyltade stråk för att bättra knyta ihop området. Utredningen som gjorts slår fast att Sundby gård har flera bra funktioner, men att de är utspridda och i behov av ett bättre sammanhang. Som inspiration har man sneglat på populära besöksmål som Lida, Hellas, Alby friluftsgård och Tyresta by.

När man hämtat in synpunkter från aktörerna i området lyfts önskemål om möjlighet till övernattning. Stenstallet nämns av flera som en plats med potential. Men det kräver stora ekonomiska investeringar.

– Vi tror att man kan använda stenstallet på annat sätt än i dag när det används till förvaring, men vi får fortsätta titta på det. I det här skedet finns inget förslag på övernattningsmöjligheter, säger Sara Heelge Vikmång.

Det är annars ett av önskemålen från Karin Södergren, guide på Litografiska muséet.

– Vi har tidigare haft ett gästrum här, men det får vi inte ha längre. Vi skulle vilja ha möjlighet till övernattning när vi har konstnärer eller gäster från utländska museer på besök. Annars är det första önskemålet att låta en buss till gå hit. Bussen som går till Gladö kvarn skulle enkelt kunna svänga in hit, jag tror att det skulle underlätta mycket. Många äldre drar sig för att gå den här biten, säger hon.

Det förslag som kommunen går vidare med, men som inte är färdigklubbat än, kallas för "small" och tanken är att investeringarna ska göras under året. Om planen får grönt ljus står Huddinge samhällsfastigheter då för investeringarna som beräknas till 9 miljoner kronor.

Tre generationer på promenad. Jimmy Lindqvist med dottern Maja och föräldrarna Göran och Rosita.  "Vi bor i Gladö kvarn och på den lekplatsen finns inte så mycket. Om det fanns mer på lekplatsen här skulle jag vara glad. Då skulle man kunna åka hit några familjer och leka, grilla och fika. Nu är inte lekparken jättekul", säger Jimmy. Någon förändring av lekplatsen ingår dock inte i det aktuella förslaget.

Tre generationer på promenad. Jimmy Lindqvist med dottern Maja och föräldrarna Göran och Rosita. "Vi bor i Gladö kvarn och på den lekplatsen finns inte så mycket. Om det fanns mer på lekplatsen här skulle jag vara glad. Då skulle man kunna åka hit några familjer och leka, grilla och fika. Nu är inte lekparken jättekul", säger Jimmy. Någon förändring av lekplatsen ingår dock inte i det aktuella förslaget.

Pernilla Fagerström