Snöskydd. På grund av risk att is rasar ner har det sett ut såhär varje vinter i tre års vid kommunhusets entré. Men nu ska permanenta snöskydd på plats. Bilden är en arkivbild. Foto: Maria Svensson

Så ska snöras från kommunhuset stoppas

Till vintern behöver inte kommunhusets entré ha byggställningar runt sig. Nu i höst installeras permanenta snöskydd i stället.

  • Publicerad 13:18, 27 okt 2020

En permanent lösning är både bättre och billigare

2010 vann White arkitekter uppdraget att designa Täbys nya guldiga kommunhus. Men efter att det byggts klart uppmärksammade kommunen brister.

Ett av felen var de guldiga lamellerna som sitter på fasaden. Enligt kommunen kan det samlas snö och is där, is som sedan riskerar att ramla ner på förbipasserande.

Under tre års tid har kommunen satt upp byggställningar för att göra det säkrare för förbipasserande Täbybor. Men nu ska permanenta snöskydd installeras.

– En permanent lösning är både bättre och billigare i längden då vi inte behöver göra enskilda insatser från säsong till säsong, skriver Jenny Gibsson i ett mejl till Mitt i.

Kostnad på två miljoner kronor

Arbetet kommer börja vecka 45 och pågår fram tills första veckan i november. Om ett kraftigt snöfall sker under perioden kan tidplan förskjutas något.

Den beräknade kostnaden för bygget ligger på två miljoner kronor och sammanlagt är det 457 snörasskydd som ska på plats.

– Vi räknar inte med att åtgärderna kommer att påverka byggnadens utseende, säger hon.

Infekterad tvist om skadestånd

I våras avgjordes konflikten mellan White och Täby kommun i hovrätten, som Mitt i tidigare skrivit om. White arkitekter dömdes att betala ett skadestånd på 1,2 miljoner kronor till kommunen.

Samtidigt beslutade hovrätten att Täby kommun skulle ersätta White arkitekter med 3,9 miljoner kronor för rättegångskostnader och White arkitekter ska ersätta kommunens rättegångskostnader på 2,8 miljoner kronor.

– Vi hade hoppats få prövningstillstånd i Högsta domstolen, men nu blir det inte så. Det är ändå viktigt att de rättsliga instanserna har tittat på frågan. Vi kan dock konstatera att Svea hovrätt ger oss rätt i vissa delar, till exempel rörande obetalda fakturor om sex miljoner kronor vilket är bra, skriver Jenny Gibson.

Hade kommunen kunnat göra något annorlunda från början?

– Vi menar att vi inte kunnat göra något annorlunda under projektets gång. Byrån vi anlitat är Skandinaviens största arkitektkontor och kommunen har inte haft anledning att ifrågasätta deras kompetens, skriver Jenny Gibson.

Kommer man göra andra ombyggnationer av kommunhuset?

– Nej, inga nya ombyggnationer är planerade.

Säker. Nu ska 457 snörasskydd på plats på kommunhusets guldiga lameller för att göra byggnaden säker. Foto: Åsa Sommarström