Frölunda

Det var länge sedan det över 40 år gamla Frölundabadet hade sina glansdagar. 2019 tvingades badet att stänga eftersom källaren riskerade att rasa in. Året därpå hade en plugg åkt ur och vattnet forsade ut. Inte långt senare kom uppgifter om att badet fortfarande läckte.

Läs mer: Frölundabadet läcker – igen

Nu är det äntligen slut med att lappa och laga den eftersatta simhallen. I juni stänger Frölundabadet för att under två år genomgå en grundlig renovering och ombyggnad.

– Det är så härligt och väldigt efterlängtat att vi äntligen ska få renovera. Vi har pratat om detta internt sedan 2014 och de som följt med i media de senaste åren vet att vi både behöver stämp i källaren och har haft ett ofrivilligt kakelras i simhallen samt att vattenrutschkanan inte klarade besiktning så det behövs verkligen renoveras från topp till tå, säger enhetschef Linda Borg.

Allt ska göras om

Det handlar alltså om ett stort arbete där alla befintliga utrymmen ska göras om. Nytt ytskikt, ny fasad och ett nytt reningsverk ingår också i arbetet.

Anläggningen ska även byggas ut med en ny del med plats för en undervisningsbassäng på 128 kvadratmeter. Och få en ny vattenrutschbana.

– Den nuvarande rutschkanan är i så pass dåligt skick så att den behöver demonteras i sin helhet. Den ersätts med en ny rutschkana utomhus, med en egen liten bassäng i botten. Detta för att man skall kunna använda hela stora bassängen med andra aktiviteter och ändå ha kvar leken för den delen i badhuset, säger Tony Ingelberg, huvudprojektledare på stadsfastighetsförvaltningen, som ansvarar för renovering och ombyggnad.

 Frölundabadet ska efter över 40 år äntligen renoveras på djupet.

Frölundabadet ska efter över 40 år äntligen renoveras på djupet.

Markus Andersson (arkivbild)

Den nya undervisningsbassängen är ett uppskattat inslag.

– En till bassäng, en så kallad multibassäng, med höj- och sänkbar botten är ett mycket välkommet och viktigt tillskott till vår simhall, som kommer ge oss chans att erbjuda än mer möjligheter till simundervisning samt vatten- och rehabträning, säger Linda Borg.

Klart för bad vintern 2025

Om allt går enligt plan påbörjas rivningen av den gamla inredningen i sommar. Samtidigt är siktet inställt på att badsugna besökare kan välkomnas tillbaka om knappt tre år.

 – Allt hänger på hur dåligt skick konstruktionen är när vi har rivit bort alla ytskikt. Vi kan komma att behöva göra nya beräkningar om betong och fuktskador är värre än väntat. Men den nya bassängen kommer att kunna byggas samtidigt som vi renoverar. Därför räknar vi med att vi kommer att kunna hålla tidplanen så att simhallen kan öppna igen i slutet av 2025, säger Tony Ingelberg.