"BYGG PÅ NORRA SIDAN." Lorenzo Garcia menar att det finns platser att bygga på i Märsta. Norra sidan, till exempel. Foto: Jens Kassnert

Så ska det byggas i kommunen

En ny översiktsplan är klubbad av kommunledningen. I den framgår det bland annat var och hur det kan byggas inom den närmsta framtiden.

  • Publicerad 12:00, 7 jul 2022

Man ska inte bygga där det finns naturreservat men här i norra Märsta finns det gott om platser att bygga på.

Sigtuna kommun ska vara en mångsidigt blandstad med en levande landsbygd, ha attraktiva och klimatsmarta trafiksystem samt värna om de gröna livsmiljöerna. Det framgår i den nya översiktsplan som nyss klubbats i kommunfullmäktige. Översiktsplanen är den fjärde i ordningen sedan den första antogs år 1991.

En översiktsplan måste samtliga kommuner i Sverige ha. Den ska visa hur den fysiska planeringen ser ut i minst tio år framåt. Den kan dock revideras under tiden.

Bra kommunikationer

Sigtuna kommun vill bespara landsbygden från bebyggelse och koncentrera bostadsbyggande till områden som redan har en bra kommunikation med tåg eller buss. Det ska också finnas offentlig och kommersiell service. Vid dessa platser vill kommunen även placera skolor och förskolor så att invånare lätt ska kunna ta sig dit. Inte bara med bil.

– Det viktigaste som jag ser det är balansen mellan utveckling och bevarande. Vi har att hantera utveckling av Arlandaområdet tillsammans med bevarandet av riksintresset Sigtuna stad och en levande landsbygd, säger Mats Weibull som är ordförande i byggnadsnämnden.

I Sigtuna stadsängar byggs det för fullt. Foto: Jens Kassnert

Men alla tycker inte att det ska byggas så mycket till. När Mitt i Sigtuna frågade boende i Märsta tyckte en del att det var färdigbyggt.

– Jag tycker att de bygger för mycket, det räcker som det är. Folk ska ha jobb också och arbetslösheten är hög som den är i Sigtuna, säger en kvinna i 70-årsåldern.

"Plats för fler"

Men Sigtuna är en stor kommun och det finns plats för fler, menar några.

– Man ska inte bygga där det finns naturreservat men här i norra Märsta finns det gott om platser att bygga på, säger Lorenzo Garcia.

Lorenzo Garcia anser att det visst går att bygga på platser som ännu inte är så exploaterade.

– I Märsta har man två val. Antingen förtätar man mer vilket blir lite svårt. Eller så bygger man på norra sidan, vilket skulle kunna vara bra, säger han.

Här vill kommunen bygga

Märsta station

Här sker den största förändringen i och med projektet stationshusen, där både bostäder och butiker ska ta plats. Området vid Märsta är som en katalysator med dragkraft för hela regionen.

Arlanda

Främst bättre kommunikationer planeras där, bland annat Arlandabanan, Roslagsbanan, Ostkustbanan och en kommunikationslänk mellan Rosersberg och Arlanda pekas ut.

Sigtuna

Sigtuna busstorg finns med i översiktsplanen där det går att förbättra. Även väg 263 västerut ska det satsas på.

Sigtuna Stadsängar

Här fortsätter exploateringen till den nya kommundelen.

Visa merVisa mindre

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00

”Inga vanliga svenne-bilar”

Nyheter Bilträff i Torsåker. Här samlas bilfantaster för att visa upp sina pärlor På gräsmattan intill The Nut House rullar bilarna in – och inte vilka bilar som helst. Först på plats är en Nash Metropolitan, årsmodell 1958 och en ombyggd BMW vid namn Alpina B6 3,5 årsmodell 1988.söndag 31/7 19:00

Efter masstängningen: Här öppnar McDonald's nytt

Nyheter McDonalds lägger ner butiker på flera håll – men satsar här Snabbmatskedjan lägger ner restaurang efter restaurang i olika centrum runt om i Stockholms län. Men i Märsta går de emot den dystra trenden. Här öppnar McDonald's ett nytt ställe, som kommer...fredag 29/7 8:38

Bopriserna fortsätter sjunka

Nyheter Mäklare:. Fördel för förstagångsköpare Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit i Sigtuna kommun. Och det rejält, visar nya mätningar från Svensk mäklarstatistik.torsdag 21/7 16:27