Sigtuna kommun ska vara en mångsidigt blandstad med en levande landsbygd, ha attraktiva och klimatsmarta trafiksystem samt värna om de gröna livsmiljöerna. Det framgår i den nya översiktsplan som nyss klubbats i kommunfullmäktige. Översiktsplanen är den fjärde i ordningen sedan den första antogs år 1991.

En översiktsplan måste samtliga kommuner i Sverige ha. Den ska visa hur den fysiska planeringen ser ut i minst tio år framåt. Den kan dock revideras under tiden.

Bra kommunikationer

Sigtuna kommun vill bespara landsbygden från bebyggelse och koncentrera bostadsbyggande till områden som redan har en bra kommunikation med tåg eller buss. Det ska också finnas offentlig och kommersiell service. Vid dessa platser vill kommunen även placera skolor och förskolor så att invånare lätt ska kunna ta sig dit. Inte bara med bil.

– Det viktigaste som jag ser det är balansen mellan utveckling och bevarande. Vi har att hantera utveckling av Arlandaområdet tillsammans med bevarandet av riksintresset Sigtuna stad och en levande landsbygd, säger Mats Weibull som är ordförande i byggnadsnämnden.

Men alla tycker inte att det ska byggas så mycket till. När Mitt i Sigtuna frågade boende i Märsta tyckte en del att det var färdigbyggt.

– Jag tycker att de bygger för mycket, det räcker som det är. Folk ska ha jobb också och arbetslösheten är hög som den är i Sigtuna, säger en kvinna i 70-årsåldern.

"Plats för fler"

Men Sigtuna är en stor kommun och det finns plats för fler, menar några.

– Man ska inte bygga där det finns naturreservat men här i norra Märsta finns det gott om platser att bygga på, säger Lorenzo Garcia.

Lorenzo Garcia anser att det visst går att bygga på platser som ännu inte är så exploaterade.

– I Märsta har man två val. Antingen förtätar man mer vilket blir lite svårt. Eller så bygger man på norra sidan, vilket skulle kunna vara bra, säger han.