När coronapandemin äntligen började släppa sitt grepp om samhället kom kriget i Ukraina. Och i kölvattnet höga elpriser, räntehöjningar och inflation.

Även Väsbyborna fick mindre i plånboken. Och det har märkts i handeln, inte minst julhandeln som brukar vara ett säkert kort.

Mitt i tog en tur i Väsby Centrum för att höra hur julhandeln har varit och hur handlarna ser på framtiden.

Jessica Eriksson jobbar på hemelektronikbutiken Kjell & Company.

– Julhandeln har ändå varit hyfsad. Men man märker att folk har hållit mer i plånboken.

Hon berättar att många frågat efter mindre klappar i prisklassen 100–150 kronor, som till exempel power banks.

– Många verkar ha kört julklappsleken i år, det har säkert också varit ett sätt att spara pengar, säger hon.

Även hösten har varit lugn för butiken.

– Man märker att det är dåliga tider. Det känns inte som det är lika mycket folk i centrum. Många verkar vilja ha fler roliga affärer, det skulle säkert locka fler besökare.

Mindre leksaker

Sedan tre år tillbaka är det Siddik Ergün som driver leksaksbutiken Lekia. Han instämmer i att årets julhandel har varit lugnare än vanligt.

– Folk håller i plånboken. De köper hellre mindre saker som lego och småbilar än större radiostyrda bilar och Barbiehus, säger han och pekar på en kartongstapel.

– De stora sakerna blir kvar.

Något som gått bra är squishmallows, plyschleksaker som kan vara både kompis och kudde.

– De här har sålt bra, trots sämre tider, säger han.

Siddik Ergün driver leksaksaffären i Väsby Centrum.  "Julhandeln har varit lugnare än vanligt."

Siddik Ergün driver leksaksaffären i Väsby Centrum. "Julhandeln har varit lugnare än vanligt."

Stefan Källstigen

Guldsmed Aras Al Suhaili på smyckes- och klockbutiken Smycka i Väsby Centrum har också känt av att folk har mindre i plånböckerna – samtidigt som utgifterna för butiken ökar med höjd hyra och dyrare elräkningar.

– Vi har tappat ganska mycket försäljning, vilket började redan i somras. Det verkar tyvärr vara så för många handlare. Folk har inte lika mycket pengar längre.

Från fyra till två anställda

Tidigare hade de tre–fyra personer som jobbade i butiken, men har dragit ner till två.

– Under julhandeln brukar vi ha sådan rusch att vi knappt hinner gå på toaletten. Men i år hann vi till och med fika, säger han.

Även näthandeln är en stor konkurrent.

– Men vi hoppas att fler ska inse att det är svårt att få samma service på nätet som vi som lokal butik kan erbjuda.

Aras Al Suhaili på Smycka i Väsby Centrum märker att Väsbyborna har mindre i plånböckerna och väljer billigare varor. "Det kan bli svårt för butiker att överleva, men jag känner mig ändå positiv inför framtiden. Det måste vända någon gång."

Aras Al Suhaili på Smycka i Väsby Centrum märker att Väsbyborna har mindre i plånböckerna och väljer billigare varor. "Det kan bli svårt för butiker att överleva, men jag känner mig ändå positiv inför framtiden. Det måste vända någon gång."

Stefan Källstigen

Hur ska man locka fler kunder till Väsby Centrum?

– Jag tycker ledningen gör ganska mycket, de ordnar en del aktiviteter och event. Det är mer än på andra håll. Men det gäller att fler handlar lokalt. Annars kommer vi inte att ha kvar några butiker, säger Aras Al Suhaili.