I Upplands-Bro ökade antalet dagar som mamma eller pappa var hemma med sitt barn med 20 procent jämfört med 2019.Under 2019 tog kommunens föräldrar ut 25 293 vabbdagar. Då man nu summerar 2020 så har det skett en ökning med 4999 dagar och landar därmed på totalt 30 291 vabbdagar, alltså, en ökning med 20 procent i Upplands-Bro.

Försäkringskassan såg en stor ökning av antal ärenden under våren när pandemin tog fart, och även under hösten i samband med den andra vågen.

– Kostnaderna ökade med 1,7 miljarder jämfört med året innan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.

– Man har varit hemma fler dagar än vanligt. Det är svårt att veta hur sjuka barnen har varit, men det har nog varit en större försiktighet. Skola och förskola har haft en lägre toleransnivå och man har stannat hemma vid minsta symptom.

Norrtälje hamnar i topp på vabblistan, med en ökning på 32 procent, följt av Salem (+28 procent) och Danderyd (+27 procent). Minst ökning i Nykvarn (+7 procent), Täby (+10 procent) och Järfälla (+14 procent).