Göteborg

Enligt en ny undersökning av HelloFresh och Censuswide spenderar vi göteborgare i genomsnitt 3 926 kronor på mat i månaden. Ett belopp som i det svåra ekonomiska omvärldsläget känns onödigt högt.

Nära en femtedel, 17 procent, av maten som inhandlas, motsvarande 667 kronor, hamnar nämligen i soptunnan.

Göteborgarna matsvinnar dock mindre än stockholmarna, som slänger en fjärdedel, 25 procent, av sina inköpta matvaror till en kostnad av 959 kr per månad.

– Det finns nog inget lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga mat. Oavsett vad det är eller hur råvaran är producerad så slänger man alla leds resurspåverkan när man släpper något i soptunnan. Det är rent slöseri med både naturens och egna tillgångar, säger Paul Svensson, stjärnkock och hållbarhetsförespråkare.

Stjärnkocken och hållbarhetsförespråkaren Paul Svensson har tagit fram några användbara tips för att lättare ta kontroll över sitt matsvinn.

Stjärnkocken och hållbarhetsförespråkaren Paul Svensson har tagit fram några användbara tips för att lättare ta kontroll över sitt matsvinn.

Håkan Gustafsson

Matsvinnet står för mellan åtta och tio procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, enligt Livsmedelsverket.

Det framgick också under Internationella matsvinnsdagen, ett globalt initiativ som introducerades 2019 av FN, och som uppmärksammar matsvinnet och dess påverkan på klimatet.