Landsvägen, Järnvägsgatan, Vasagatan och Sturegatan är några av centrums mesta restaurangstråk. Mitt i har besökt ett 30-tal matställen där, för att få en bild av vad en lunch kan kosta i Sundbyberg.

Snittpriset enligt kartläggningen: 123 kronor.

Prisspannet krogarna emellan är dock brett. Subways dagliga, mindre macka kostar 45, Cabals lunchrätt 145. Om man i stället tittar på medianen landar en Sundbybergslunch på 125 kronor.

På LivingRoom i Signalfabriken inmundigar Anders Henriksson en pasta för 154 spänn.

– Det får anses vara "over the top". Annars brukar väl luncherna kosta 130, säger han.

"Jag äter hemma oftare, det kompenserar för att man äter ute för 150 kronor en gång i veckan", säger Anders Henriksson som lunchar på LivingRoom med Maria Hornegård.

"Jag äter hemma oftare, det kompenserar för att man äter ute för 150 kronor en gång i veckan", säger Anders Henriksson som lunchar på LivingRoom med Maria Hornegård.

Alexander Kuronen

Både han och lunchsällskapet Maria Hornegård märker att det har blivit dyrare att äta ute, såväl här som i Stockholms innerstad.

– Jag betalade 300 spänn för två ramen och tänkte "shit, dyrt". Men som människa vänjer man väl sig, säger Maria.

Tjänar mer på AW

En av de billigare luncherna i Sumpan står Taco Bar på Landsvägen för. Här kostar en burrito med tillbehör 89 kronor, men omvärldsläget märks av även här. Nyligen höjdes minimipriset från 85 och de allt dyrare råvarorna orsakar visst huvudbry för restaurangchefen Amanda.

– Om du frågar mig hade jag gärna höjt med en tia, säger hon.

Restaurangchef Amanda med menyn till vänster och Taco Bar-kollegan Angelika till höger.

Restaurangchef Amanda med menyn till vänster och Taco Bar-kollegan Angelika till höger.

Alexander Kuronen

När Mitt i besöker Taco Bar vid elvablecket är det skralt med gäster. Ett skäl är att många har vant sig vid att jobba hemifrån, är Amandas analys.

Snarare är det AW-timmarna som är de lukrativaste.

– Vi har tur att folk gillar alkohol.

Gott så. Om vi i stället håller oss kvar vid luncherna kan vi konstatera att erbjudandena skiljer sig åt. Inte alla Sumpansyltor har en särskild lunchmeny, men försöker ändå hitta sätt att tilltala målgruppen.

Grannrabatt

Ett sådant ställe är kedjan Midan, som sedan ett drygt år har filial på Sturegatan. Här gäller ordinarie matpriser – kebabtallriken kostar 145 – men de som jobbar i närheten får äta billigare.

– Vi har höjt priserna successivt i ett till två års tid, på grund av att råvarorna har blivit dyrare. Det är därför vi har den här "grannrabatten", säger restaurangägaren Sam Shoubaki.

Stella på Sturegatan har lunchpizzor för 115 kronor. Före nyår kostade de 100. "Speciellt tomaterna har blivit dyrare. Det är inte kul och inte bra", säger restaurangchef Anakin Åbom om läget.

Stella på Sturegatan har lunchpizzor för 115 kronor. Före nyår kostade de 100. "Speciellt tomaterna har blivit dyrare. Det är inte kul och inte bra", säger restaurangchef Anakin Åbom om läget.

Alexander Kuronen

Sushistället Itamae på Landsvägen har ett liknande upplägg, medan Thelins kör en annan variant: kaffe ingår om du väljer en rätt för minst 119 kronor.

Där går sundbybergaren Sebastian Clausin bet. Han valde soppan för 109.

– Generellt går ju allt upp, säger han om prisläget.

På senare tid har han lagt märke till att luncherna kan kosta så mycket som 160 kronor.

Själv påverkas han "inte jättemycket ekonomiskt". Ändå har han skurit ner på tillfällena då han smörjer kråset på lokal.

– Jag har valt att dra in på att äta ute, men för många är det nog det sista man drar in.

Mindre svinn

En bit från Thelins jobbar Staffan Ljungberg. Även han har taggat ner på restaurangfronten, från tre till ett besök i veckan. I övrigt är det numer matlådor som är modellen.

Denna onsdag lyxar han till det med en köttbit på Eatery på Järnvägsgatan.

– Här har de inte ökat priserna så mycket. De var i och för sig högre redan från början, men det är bra mat och en trevlig miljö.

Staffan Ljungberg gillar att äta på Eatery. Både han och flera av hans kolleger har dock börjat ta med sig mat hemifrån oftare. "Det finns nog inte så mycket annat att spara in på", säger han.

Staffan Ljungberg gillar att äta på Eatery. Både han och flera av hans kolleger har dock börjat ta med sig mat hemifrån oftare. "Det finns nog inte så mycket annat att spara in på", säger han.

Alexander Kuronen

Finns några fördelar med fördyringen?

Tja, en kan vara att man sätter högre värde på de restaurangbesök som faktiskt blir av, resonerar Anders och Maria på LivingRoom.

– Och man luktar på maten i stället för att slänga den, säger Maria.

– Fast så har jag alltid gjort, tillägger Anders.