Det är en grå onsdag när Mitt i rör sig i lunchruschen i Handen för att spana in lunchpriserna. I innerstan kostar en lunch numera i snitt 142 kronor. Och enligt branschorganisationen Visita sker nu historiska höjningar av lunchpriserna.

I centrala Handen är lunchnotan betydligt lägre än i stan, men det skiljer mycket mellan de olika restaurangerna. På Sushi Byam i Handenterminalen får man lunch med dricka för 99 kronor, medan man får ge 145 kronor på Brasserie X. Då ingår däremot både salladsbuffé och kaka till kaffet.

Inne på Asian Delicious i Haninge centrum sitter tre generationer i en familj vid ett bord och äter lunchbuffén.

– Jag har nästan alltid matlåda men när vi alla tre är lediga ses vi ibland och äter lunch, säger Marie Dahlgren.

Råvarukostnader

De har alla tre märkt av att lunchpriserna ökat.

– Det kan vara 140 till 150 kronor nu, det är mycket pengar, säger Inga-Lill Johansson.

De äter alltmer sällan lunch eller middag ute.

– Man tänker efter mer vad man ska unna sig nu för tiden, säger Marie Dahlgren.

På restaurangen har man höjt lunchpriset från 119 till 129 kronor för att klara av de ökade kostnaderna. De ser också att färre äter lunch ute nu än för några år sedan.

– Det är ungefär 30-40 procent färre gäster nu än åren innan pandemin, säger ägaren Felicia.

Restaurangchef Peder Eklund på Parabolen berättar att ökade råvarukostnader påverkat restaurangen.

Restaurangchef Peder Eklund på Parabolen berättar att ökade råvarukostnader påverkat restaurangen.

Anna Ludvigsson

I kommunhuset finns lunchrestaurangen Parabol. Här får man lunchbuffé, salladsbuffé, dryck och kaffe för 135 kronor. De har känt av de ökade råvarukostnaderna.

– Det har påverkat prisbilden. För några år sedan tog vi 109 kronor, säger restaurangchef Peder Eklund.

Däremot har man hämtat igen pandemitappet och har inte färre besökare nu.

Port 73

I Port 73 finns Efendi kolgrill. De slog upp dörrarna i maj 2020 och har sedan dess öppnat ytterligare en restaurang i gallerian. Här kostar lunchen från 129 kronor med kaffe. Man har höjt priserna med 10 kronor sedan öppningen, samtidigt som kostnaderna ökat med 30 procent i snitt. Inköpspriset på en burk läsk har ökat från 4,5 kronor till 9, och köttpriserna har stigit rejält.

– Så våra marginaler har krympt, säger ägaren Mustafa Erdinc Kalkan.

Gkentiana Prenti, Mustafa Erdinc Kalkan och Kajsa Hjertton har fullt på under lunchen på Efendi73.

Gkentiana Prenti, Mustafa Erdinc Kalkan och Kajsa Hjertton har fullt på under lunchen på Efendi73.

Anna Ludvigsson

En stadig ström av lunchbesökare går fram till kassan. Här har man inte känt av att det lunchgästerna blivit färre, tvärtom har restaurangen ökat i besökare sedan öppningen.

– Vi har samma meny som övrig tid men med nedsatta priser under lunchen, säger han.

Delar på pizza

Lite längre bort ligger restaurangen Al Forno. Här är en margaritapizza för 105 kronor det billigaste på menyn. Då ingår läsk, sallad och bröd. Vid ena bordet sitter Ida Lundberg Åberg med dottern Saga Moricz. De äter ute ungefär fem gånger i månaden.

– Det har blivit extremt mycket dyrare och man märker att priserna höjts. Vi väljer oftare bufféer nu för att få valuta för pengarna, säger Ida Lundberg Åberg.

Saga Moricz och mamma Ida Lundberg Åberg äter pizza på Al Forno i port 73.

Saga Moricz och mamma Ida Lundberg Åberg äter pizza på Al Forno i port 73.

Anna Ludvigsson

På restaurangen har man inte höjt priserna trots höjd hyra och ökade kostnader.

– Det har varit lite mindre kunder nu i januari och februari om man jämför med i fjol. Vi börjar bli lite oroliga men har valt att inte höja. Kunderna har ju höga kostnader också så vi har avvaktat, säger ägaren Ramazan Baran.

Han har även märkt några ändrade beteenden hos sina kunder.

– Det är vanligare att två vuxna delar på en pizza eller beställer en barnpizza fast man är vuxen än tidigare, säger han.

Ramazan Baran, ägare av Al Forno, märker att kunder allt oftare delar på en pizza eller beställer barnpizza.

Ramazan Baran, ägare av Al Forno, märker att kunder allt oftare delar på en pizza eller beställer barnpizza.

Anna Ludvigsson