Centralvägen, Kyrkvägen och Väsby centrum är de restaurangtätaste stråken i Upplands Väsby. Mitt i har besökt 15 matställen för att få en bild av vad en lunch kan kosta i centrala Upplands Väsby.

Snittpriset enligt kartläggningen: 121 kronor. Detta kan jämföras med innerstan, där snittpriset ligger på 142 kronor.

Prisspannet krogarna emellan är dock brett. En liten sushi kostar 95 kronor på Coco sushi och väljer man den dyraste rätten på menyn hos Chili Chili får man hosta upp 149 kronor.

Om man i stället tittar på medianen landar en lunch i centrala Väsby på 124 kronor.

På indiska Korai låter Daniel Berlin sig väl smaka av en palak paneer. När Mitt i hoppar in mitt i lunchen är han enda lunchgästen på restaurangen.

Han tycker inte att det är dyrt att äta ute i Väsby.

– Lunchpriserna är helt okej här om man jämför med dem i stan. Visst har priserna gått upp, men de ligger ändå på en bra nivå i relation till annat, säger han.

Daniel bor bara runt hörnet och passar paradoxalt nog på att äta ute när han jobbar hemma ett par gånger i veckan.

– På mitt jobb är det en stark matlådekultur, där går knappt någon ut och äter. Ibland hämtar folk mat och sitter i vår matsal. Men det kan jag förstå, vi har en häftig utsikt.

Wok och bibimbap

En av Väsbys restauranger som funnits med länge är asiatiska Tamarine.

Här varierar lunchpriserna mellan 129 kronor för de flesta wokrätter och 155 för bibimbap.

Linn Bohlinder på Tamarine i Väsby Centrum.

Linn Bohlinder på Tamarine i Väsby Centrum.

Charlotte Arwedsson

I kassan hittar vi Linn Bohlinder.

– Vi har inte höjt priset det senaste året, men jag vet att det höjdes efter corona när råvarupriserna steg. Priset på ris gick upp mycket har jag hört, säger Linn Bohlinder.

December var bra, säger hon. Men januari har varit lite långsam.

– Vi har många stammisar. De vet att vi har stora portioner, så de får mycket för pengarna, säger hon och skrattar.

Orhan Parlayan är kock på Adana Döner kolgrill. På dagens lunch går det många kycklingspett.

Orhan Parlayan är kock på Adana Döner kolgrill. På dagens lunch går det många kycklingspett.

Charlotte Arwedsson

På Adana Döner kolgrill har kocken Orhan fullt upp med att grilla kycklingspett till dagens lunch. Här regerar det turkiska köket med Adanaspett (lamm- och nötfärs), kebab och pide.

Erhan Arslan, som haft restaurangen i tre år, har märkt en nedgång i och med det försämrade omvärldsläget och att folk har mindre i plånboken.

– Vi har inte haft något supertapp på gäster, men säg att det gått ner runt tio procent.

En lunch här kostar 129 kronor. Även om ingen prishöjning är inplanerad så tycker han att osvuret är bäst.

Erhan Arslan driver Adana döner kolgrill i Väsby Centrum.

Erhan Arslan driver Adana döner kolgrill i Väsby Centrum.

Charlotte Arwedsson

– Det beror helt på om grossisten höjer priserna, då kan vi inte ligga kvar på samma nivå. Vi har ju även relativt hög hyra, plus alla andra omkostnader, säger han.

Snitt på hundra gäster

Restaurangen snittar på hundra lunchgäster; färre i början av veckan och fler i slutet. Även här är stammisarna många.

Siv Granfors är här för tredje gången.

– Jag tycker lunchpriserna känns rimliga. Man får ju ändå mycket för pengarna. I dag behöver jag ju inte äta någon middag, när man får så här mycket mat, säger hon.

Erdmann von Freden går gärna ut och äter lunch, trots att priserna gått upp något.

Erdmann von Freden går gärna ut och äter lunch, trots att priserna gått upp något.

Charlotte Arwedsson

Dagen till ära har hon sällskap av tidigare arbetskamraten Erdmann von Freeden.

– Vi brukar träffas och luncha första måndagen varje måndag, det är så trevligt.

Han tycker också att lunchpriserna i Väsby är överkomliga.

– Det kanske har gått upp lite, men det har ju allt annat också.